Ce păţeşti dacă nu dormi destul

Ce păţeşti dacă nu dormi destul

Somnul insuficient afectează sănătatea întregului organism FOTO Shutterstock

Adulţii au nevoie de şapte-nouă ore de somn în fiecare noapte, specialiştii recomandând cu tărie aceste ore pentru evitarea unor probleme de sănătate grave, dar şi pentru a scădea riscul unor accidente din cauza lipsei de concentrare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Milioane de adulţi suferă de o formă de tulburare a somnului, cum ar fi insomnia, narcolepsia, apneea de somn şi chiar sindromul picioarelor neliniştite care, deşi sună amuzant, este o afecţiune trecută des cu vederea, dar care se caracterizează prin senzaţie neplăcută la picioare şi prin tendinţa nestăpânită de a le mişca (mai ales în timpul somnului), notează „Huffington Post“.
 
Somnul insuficient este numit chiar „epidemie“ de specialiştii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, afectând fiecare sistem al organismului. Iată patru probleme de sănătate care au drept cauză lipsa somnului.
 
1. Depesia
 
Relaţia dintre somn şi depresie este foarte complexă, mai ales că somnul insuficient poate fi şi o cauză, dar şi un rezultat al depresiei. Totuşi, cercetările sugerează că riscul depresiei este mai mare printre cei care suferă de tulburări de somn.
 
2. Paralizia din somn
 
Această tulburare este destul de comună, dar cu efecte adverse destul de urâte. Este deseori descrisă ca fiind „un coşmar ambulant“ şi este cauzată de întreruperea somnului REM (cel în care au loc visele), din cauza insomniei, a stresului şi a anxietăţii. Te trezeşti, nu ştii ce ţi se întâmplă, ai viziuni ciudate şi, mai mult, e posibil să nu mai ţii minte nimic din ce-ai văzut. Şi, dacă nu sună atât de grav, închipuieşte-ţi că eşti nedormit, aţipeşti la volan şi, în secunda următoare, te trezeşti într-un şanţ şi nu ştii cum ai ajuns acolo – asta este paralizia de somn.
 
3. Obezitatea
 
Somnul este direct corelat cu cei trei hormoni care controlează apetitul. Primul este cortizolul, acel hormon care se joacă cu nivelul nostru de glucoză, care ne poate face să arătăm umflaţi la prima oră dimineaţa şi care ne dă o stare de nervi. Ceilalţi doi hormoni ai foamei sunt grelina, care stimulează apetitul, şi leptina, care reglează rezervele de ţesut adipos. O problemă de somn va tulbura cei trei hormoni şi vom ajungem să facem alegeri greşite în ceea ce priveşte alimentaţia.
 
4. Sistemul imunitar
 
În cazul unui somn insuficient, sistemul tău imunitar nu va funcţiona la capacitate maximă. Un studiu realizat pe 300 de persoane a dezvăluit că cei care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte erau mult mai sensibili la rinovirus, virusul răcelii.
 

Citeşte şi:
 
Somnul insuficient îi poate transforma pe adolescenţi în delincvenţi
 
Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.
 
 
Somnul suficient nu ajută doar la eliminarea problemelor comportamentale şi a celor de atenţie în cazul copiilor, ci afectează şi cât de mult mănâncă. Copiii care dorm mai multe ore într-o săptămână consumă mai puţine calorii, conform unui nou studiu.
 
 
Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: