Băuturi care vă ajută să dormiţi mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele ajută odihna de calitate
Laptele ajută odihna de calitate

Înainte de culcare vă puteţi bucura de o băutură, dar sunt unele băuturi care pot distruge semnificativ calitatea somnului, atrag atenţia specialiştii care se bazează studii în domeniu.

În general, o treime din adulţii din SUA nu beneficiază de suficiente ore de somn, adică sub şapte ore pe noapte, potrivit datelor Centrului American pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, citate de cnn.com.

„Băuturile care conţin cafeină sunt cu certitudine de ocolit pentru majoritatea persoanelor“ , a afirmat Jessica Garay Redmond, profesor asistent la Departamentul de Nutriţie şi Studii Alimentare de la Universitatea Syracuse din New York.

Potrivit acesteia, nu toată lumea are aceeaşi sensibilitate la cafeină, dar pentru unele persoane s-ar putea să aibă nevoie să excludă cafeina din alimentaţie la un moment dat după-amiaza sau în mod cert înainte de cină pentru a se bucura de o odihnă de calitate în timpul nopţii.

Cu alte cuvinte dacă obişnuiţi să savuraţi o ceaşcă de cafea târziu după-amiaza, la birou, este poate mai bine să reduceţi din cantitate. Un studiu restrâns publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, în 2013, arată că este bine să nu se consume cafeină cu şase ore înainte de culcare.

Redmond a adăugat că unele teste genetice pot fi de ajutor în determinarea sensibilităţii la cafeină. Cafeina poate fi prezentă, de asemenea, în băuturi precum ceaiul, sucurile şi ciocolata şi poate fi tentantă consumarea lor. Însă pe lista băuturilor de evitat se înscrie şi alcoolul. Într-o primă fază acesta ne poate ajuta să adormim, însă la atât se limitează beneficul adus. Pentru că, tot alcoolul reduce dramatic calitatea odihnei pe timpul nopţii determinându-vă să vă treziţi obosiţi.

În ceea ce priveşte băuturile care promovează somnul de bună calitate, acestea sunt laptele cald, amestecat cu miere. Laptele este o sursă de triptofan, un aminoacid care, odată introdus în organism este descompus în două substanţe asociate cu somnul: melatonina, care reglează ciclul somnului natural şi al trezirii şi serotonina, care provoacă relaxare şi somnolenţă.

Redmond mai spune că nu are o rutină sepcifică înainte de culcare, dar că are grijă să rămână hidratată pentru că deshidratarea întrerupe somnul. O hidratare adecvată înseamnă, potrivit Academiei Naţională de Ştiinţe, trei litri şi jumătate pe zi pentru bărbaţi şi doi litri şi jumătate pentru femei.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite