Atenţie, majoritatea saltelelor conţin substanţe toxice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a evita inhalarea substanţelor toxice, salteaua trebuie acoperită cu o husă de protecţie FOTO: Shutterstock
Pentru a evita inhalarea substanţelor toxice, salteaua trebuie acoperită cu o husă de protecţie FOTO: Shutterstock

Producătorii nu sunt obligaţi să dezvăluie toate „ingredientele“ utilizate la producerea saltelelor şi a pernelor. Iar unele substanţe folosite în cele mai multe cazuri pot fi toxice mai ales pentru bebeluşi şi pentru copiii mici. Şi poziţia de somn contează, susţin specialiştii.

Un adult petrece, în medie, opt ore în pat, pe când un bebeluş stă în pătuţul lui mult mai mult, aproximativ 14 ore din 24. De aceea, este foarte important ca patul, cu toate componentele lui (perne, saltea, lenjerie) să fie nu doar confortabil, ci şi curat, lipsit de factori toxici sau alergeni.

Însă specialiştii americani de la Universitatea Texas, din Austin, au constatat că foarte multe dintre saltelele şi pernele de pe piaţă conţin substanţe toxice pentru organism, cu atât mai mult pentru copii. Probleme există atât în ceea ce priveşte saltelele noi, cât şi cele folosite, mai vechi.

Inhalăm ftalaţi şi substanţe ignifuge

În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă americani au analizat substanţele conţinute de nouă saltele noi pentru pătuţurile bebeluşilor, produse în SUA, şi de 11 saltele folosite de mai mulţi ani. Pentru a depista substanţele pe care le inhalăm în cele opt ore de somn, ei au folosit un dispozitiv termic de depistare a microemisiilor şi un spectrometru cu infraroşii.

Specialiştii au identificat o varietate de compuşi organici volatili, ftalaţi, izocianaţi şi unele substanţe ignifuge. Toate acestea sunt toxice pentru organism.

Saltelele noi au mai mulţi compuşi organici volatili

Potrivit cercetătorilor americani, saltelele noi conţin cele mai mari niveluri de compuşi organici volatili. Iar cele pe bază de spumă poliuretanică degajă mai multe astfel de molecule decât cele cu poliester.

Compuşii organici volatili (COV) sunt substanţe încadrate de Uniunea Europeană în categoria substanţelor poluante. Ei pot proveni din prelucrarea plasticului, din adezivii sau din vopseaua folosită la producerea saltelelor.

„Aceştia au efecte iritante asupra ochilor, nasului şi gâtului, provocând dureri de cap, pierderea coordonării mişcărilor, greaţă, afectarea ficatului, rinichilor şi sistemului nervos central“, se arată într-un raport realizat de Asociaţia Experţilor de Mediu din România, în colaborare cu Asociaţia Euro Consens.

Ftalaţii afectează dezvoltarea organelor sexuale

Principalele manifestări care pot semnala o expunere îndelungată la compuşi organici volatili sunt conjunctivitele, disconfortul nazal şi faringian, durerile de cap, reacţiile alergice cutanate, respiraţia îngreunată, oboseala persistenă şi stările de ameţeală aparent inexplicabile.

De asemenea, cercetătorii americani au observat că saltelele vechi emit mai mulţi ftalaţi decât cele noi. Ftalaţii sunt periculoşi mai ales pentru copii, fiindcă le afectează dezvoltarea organelor sexuale, arată studiile.

Iar izocianaţii, care se găsesc, într-adevăr, în cantităţi mai mici în saltele, pot produce iritaţii ale pielii şi ale mucoaselor, dificultăţi de respiraţie care, în timp, se pot transforma în astm, avertizează specialiştii.

Soluţia: husele de protecţie pentru saltea

Este foarte dificil să alegem o saltea care să nu conţină niciuna dintre substanţele descoperite în studiul american, fiindcă producătorii nu sunt obligaţi să precizeze decât materialul din care sunt fabricate saltelele, nu şi celelalte „ingrediente“ cu potenţial periculos.

O soluţie ar putea fi acoperirea saltelei cu o husă hipoalergenică, pe care să o înlocuim cel puţin o dată la două săptămâni.

O altă cercetare, realizată de această dată de oamenii de ştiinţă belgieni, de la Universitatea Gand, arată că nivelul de substanţe toxice inhalate depinde de poziţia de somn.

Astfel, persoanele care dorm cu capul sub pătură sau sub pilotă prezintă cele mai mari niveluri de substanţe toxice inhalate din saltea şi din pernă. Suntem cel mai puţin expuşi atunci când dormim pe spate, apoi suntem din ce în ce mai expuşi, în ordine crescătoare, când dormim pe o parte cu capul pe unul dintre braţe, pur şi simplu pe o parte şi pe burtă.

Umiditatea produsă de respiraţie, atunci când dormim pe burtă, creşte emisiile de substanţe toxice prezente în pernă sau în saltea, avertizează specialiştii belgieni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite