Alcoolul seara te adoarme, dar nu te lasă să dormi bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă bei chiar şi un pahar cu vin mai târziu de ora 20.00, vei avea un somn agitat şi te vei trezi cu senzaţia că eşti mai obosit decât când ai mers la culcare.


„Dacă nu seara, atunci când să bem alcool?“, vă veţi întreba. Desigur, un pahar sau chiar mai multe într-o seară cu prietenii nu reprezintă o problemă nici pentru sănătate, nici pentru programul de odihnă pe termen lung. Dar, în mod cert, a doua zi nu vom fi nici odihniţi, nici productivi, iar starea de oboseală va dispărea de-abia după aproximativ trei nopţi de somn, sunt de părere specialiştii.

Deşi ne face să adormim mai uşor, motiv pentru care insomniacii sunt tentaţi să bea un pahar cu vin înainte de culcare, alcoolul nu este, de fapt, un ajutor pentru un somn odihnitor. Explicaţia oferită de specialiştii Centrului de Somnologie din Londra este că băuturile alcoolice ne dau peste cap ciclurile de somn.

Mai exact, cei care beau alcool înainte de culcare sar peste etapa de somn profund, REM (rapid eye movement), etapa în care visăm şi care este cea mai odihnitoare pentru organism. De altfel, obiceiul de a bea un păhărel seara poate fi una dintre cauzele insomniei, spun specialiştii în somnologie.

Somnul este fragmentat

Medicul Irshaad Ebrahim, directorul medical al Centrului de Somnologie din Londra, spune că după ce consumăm alcool, somnul este profund, într-o primă fază, după care devine fragmentat şi neodihnitor. „Un pahar sau două de băuturi alcoolice creează o stare de bine pe termen scurt, dar pe termen lung, consumul de alcool seara poate crea probleme serioase. Pentru a nu afecta somnul, ar trebui să nu bei deloc alcool cu cel puţin două ore înainte de a merge la culcare“, recomandă specialistul.

Totuşi, unele băuturi alcoolice, cum este berea, persistă mai mult timp în organism. De aceea, e bine să nu bem bere mai târziu de orele 17.00-18.00.

Alcoolul provoacă sforăit

Potrivit oamenilor de ştiinţă, alcoolul înainte de culcare poate provca sforăit. „Cu cât bem mai mult alcool, cu atât respirăm mai greu. Acest obicei îi transformă pe non-sforăitori în sforăitori şi pe sforăitori în bolnavi de apnee în somn“, atrage atenţia medicul Ebrahim.

Apneea este o tulburare care provoacă oprirea respiraţiei în timpul somnului minimum zece secunde de aproximativ cinci ori într-o oră. „Alcoolul înainte de culcare relaxează musculatura şi favorizează «colapsul» muşchilor faringieni, care se soldează cu opriri repetate ale respiraţiei“, explică medicul pneumolog Oana Deleanu, cu competenţă în somnologie, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite