Adevărat sau fals? Mituri legate de insomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toate metodele transmise din generaţie în generaţie ne scapă de insomnie. FOTO Shutterstock
Nu toate metodele transmise din generaţie în generaţie ne scapă de insomnie. FOTO Shutterstock

Chiar înainte de a învăţa cele mai bune trucuri legate de cum ne putem decora dormitorul pentru a avea un somn liniştit, cineva cu siguranţă ne-a împărtăşit propriile teorii cu privire la un somn odihnitor.

În timp ce s-a demonstrat că evitarea cofeinei şi exerciţiile înainte de culcare asigură un somn bun, extrem de răspândite sunt şi metode mai tradiţionale precum laptele cald sau număratul oilor. Însă doar pentru că aceste trucuri sunt transmise din generaţie în generaţie, nu înseamnă că ele chiar funcţionează.

Huffington Post a stat de vorbă cu profesorul Michael Decker, purtător de cuvânt la Academia americană pentru medicina somnului, pentru a afla dacă metodele tradiţionale chiar funcţionează.

Cântecele de leagăn - ADEVĂRAT

Muzica liniştitoare înainte de culcare poate da rezultate. Un studiu din 2005 a descoperit că oamenii mai în vârstă care au ascultat muzică timp de 45 de minute au înregistrat o îmbunătăţire cu 35% în problemele cu somnul. Atâta timp cât muzica e liniştitoare, ea poate stimula modificări (un ritm cardiac şi o respiraţie lentă) ce induc somnul.

„Ştim că atunci când o persoană închide ochii, este indusă o anumită frecvenţă undelor creierului“, afirmă Decker. Muzica liniştită poate avea un efect asemănător.

Laptele cald - FALS

Se spunea cândva că un pahar cu lapte cald te trimite direct în lumea viselor datorită triptofanului (aminoacid de bază din proteinele naturale). Dar s-a descoperit că laptele şi alte alimente bogate în proteine blochează, de fapt, efectele care ar induce somnul.

Totuşi, există unele avantaje psihologice ale paharului cu lapte cald, notează The New York Times. „Studiile au demonstrat că atunci când copiii beau lapte cald înainte de culcare, visează un pic mai mult, dar astfel de rezultate nu se întâlnesc şi la adulţi. Poate fi unul dintre acele mituri care, pentru că se întâmplă în copilărie, adulţii ajung să creadă că se întâmplă tot timpul“, explică Decker. Cu toate aceste, mulţi adulţi suferă de intoleranţă la lactoză, ceea ce înseamnă că un pahar cu lapte cald înainte de culcare le-ar cauza disconfort.

Număratul oilor - FALS

Dacă vrei să te plictiseşti atât de mult încât să adormi, ai putea să numeri oi, să numeri descrescător din trei în trei sau să încerci orice fel de numărat. Dar un studiu din 2002 a demonstrat că dacă îţi imaginezi o scenă relaxantă e mult mai eficient.

Studiul a fost făcut pe 41 de indivizi, cărora li s-a cerut să încerce să adoarmă în două seri diferite, ajutându-se de cele două modalităţi. Când au încercat a doua modalitate, participanţii au adormit cu 20 de minute mai repede.

Exerciţii de respiraţie - ADEVĂRAT

Concentrarea asupra respiraţiei, indiferent că e vorba de un exerciţiu de yoga sau de un simplu truc pentru a adormi, poate avea efectele meditaţiei şi poate scădea ritmul cardiac, spune Decker.

O baie caldă - ADEVĂRAT

Temperatura corpului scade cu două ore înainte de culcare, ceea ce anunţă creierul nostru că e timpul pentru somn, afirmă Decker. O baie călduţă creşte temperatura corpului temporar, dar o scade dramatic, după ce ieşim din apă. Această răcire ne relaxează şi ne trimite la somn. Cercetătorii au constatat că cei care aleg o baie înainte de culcare adorm mai repede şi au o calitate mai bună a somnului.

Alcoolul - FALS

Multe persoane optează pentru un pahar de alcool la sfârşitul zilei, dar adevărul este că alcoolul înainte de culcare perturbă somnul. Astfel există mai multe şanse să te trezeşti des în primele ore ale dimineţii, să te trezeşti şi să nu mai poţi adormi sau să ai coşmaruri. „Alcoolul este metabolizat de ficat şi are un efect nedorit“, susţine Decker. Alcoolului îi ia câteva ore până este metabolizat, aşa că o cină la care se serveşte alcool nu e nicio problemă, dar ceva prea aproape de ora de culcare nu e deloc benefic.

Dă-te jos din pat - ADEVĂRAT

Poate părea o nebunie: cum ajungi să dormi, dacă nu te afli în pat? Însă funcţionează, spune Decker. „Când o persoană stă în pat şi nu poate să adoarmă, dormitorul induce o stare de anxietate“, spune profesorul. El ne sfătuieşte ca „după 15-20 de minute, să ne dăm jos din pat şi să mergem într-o altă parte a casei. Când începem să ne simţim ameţiţi, ne întoarcem şi ne bagăm din nou în pat“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite