15 curiozităţi despre somn:unii oameni visează doar alb-negru şi la zece minute după trezire visul este deja uitat

15 curiozităţi despre somn:unii oameni visează doar alb-negru şi la zece minute după trezire visul este deja uitat

Ştiai că 12% din oameni visează în alb şi negru? 15 curiozităţi despre somn FOTO: Shutterstock

Odihna este foarte importantă iar privarea organismului de somnul zilnic ne poate scurta viaţa, arată numeroase studii. Însă există o sumedenie de curiozităţi despre somn despre care cu siguranţă nu ştiaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că oamenii de ştiinţă nu au descifrat în întregime misterele somnului, ei ne-au pus la dispoziţie câteva informaţii interesante.

Fiecare mamifer, pasăre, majoritarea reptilelor şi peştii au nevoie de somn pentru a supravieţui.

Iată 15 lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre somn.


1. Atunci când dormi, creierul îşi încarcă bateriile, organismul eliberează hormoni de creştere iar celulele re regenerează.


2. În funcţie de vârstă, dormim mai mult sau mai puţin: 16 ore (bebeluşii), 10 ore (între 3 şi 18 ani), 8 ore (între 19 şi 55 de ani) şi 6 ore (peste 65 de ani).

3. În 70% din visele bărbaţilor se regăsesc...bărbaţi. Femeile visează atât femei cât şi bărbaţi, în proporţii aproximativ egale.

4. Putem visa doar persoanele ale căror feţe le-am văzut deja, fie că ne amintim sau nu de ele.

5. Parasomnia este o tulburare de somn care constă în apariţia mişcărilor ciudate ale corpului, cu toate că suntem adormiţi.  Persoanele care suferă de această tulburare sunt predispuse la comportamente periculoase pentru cei din jurul lor, cum ar fi şofatul, crima, violul sau agresarea copiilor, sub influenţa...somnului.

6. 12% din oameni visează doar în alb şi negru. Procentul era mult mai ridicat înainte de apariţia televizoarelor color.

7. A visa este un fenoment normal. Cine nu visează e foarte probabil să sufere de anumite tulburări de personalitate.

8. Poziţia în care dormi îţi poate dezvălui personalitatea

  • poziţia bebeluşului (altruism)
  • buşteanul prietenos - pe o parte, cu mâinile întinse pe lângă corp (sociabil)
  • cerşetorul încăpăţânat - cu mâinile în poziţie de rugăciune (suspicioşi)
  • soldatul paşnic - poziţia drepţi, pe spate (conservator)
  • zburătorul furios - pe burtă (amuzant)
  • stea de mare – pe spate, cu mâinile în semn de predare (buni ascultători).

9. Unul din patru cupluri doarme în paturi separate.

10. Soldaţii britanici au pus la cale o metodă ingenioasă prin care pot sta treji peste 36 de ore. Atunci când simt că adorm, aceştia îşi pun o pereche de ochelari speciali care emit o lumină la fel de puternică precum razele soarelui şi care îi trezesc instant.

11. Mamiferele cu durata cea mai lungă de somn zilnic sunt urşii koala (22 de ore pe zi), liliecii maro (19,9 ore pe zi) şi pangolinul (18 ore pe zi), iar cele care dorm cel mai puţin sunt girafele (1,9 ore pe zi, în reprize de câte 5-10 minute), căprioara (3,09 ore pe zi) şi elefantul asiatic (3,1 ore pe zi).

12. Atunci când doarme, doar jumătate din creierul unui delfin se odihneşte. Cealalată jumătate rămâne activă pentru a ajuta în procesul de respiraţie.

13. Este mult mai probabil să mori din cauza lipsei de somn decât din cauza inaniţiei. Sunt necesare două săptămâni pentru a muri efectiv de foame, în timp ce doar 10 zile de nesomn pot duce la aceeaşi concluzie tragică.

14. Persoanele  care s-au născut fără vedere au vise ce includ emoţii, sunete, mirosuri şi simţuri, iar cei care au orbit pe parcursul vieţii pot visa în continuare în imagini.

15. La doar cinci minute după trezire, peste jumătate din vis este dat uitării, iar în 10 minute aproape 90% din el nu mai este ţinut minte.

citeste totul despre: