10 simptome ale apneei în somn

10 simptome ale
apneei în somn

Sindromul de apnee în somn afectează mai ales bărbaţii

Sindromul de apnee în somn este o tulburare care presupune pauze repetate ale respiraţiei în timpul somnului, asociate cu alterarea oxigenării sângelui şi fragmentarea odihnei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele statistice arată că 4% din bărbaţi, cel puţin, suferă de apnee şi 2% din femei. Apneea în somn apare mai des, deşi nu exclusiv, la persoane supraponderale. Jumătate din pacienţii cu apnee au o circumferinţă a gâtului de 43 de centimetri – la bărbaţi – sforăie foarte tare şi suferă de somnolenţă excesivă.

Printre simptomele care indică prezenţa acestei tulburări de somn se numără sforăitul, somnelenţa excesivă din timpul zilei, urinarea frecventă în timpul nopţii, anxietatea nocturnă, oboseală la trexire, probleme de memorie, disfuncţii sexuale, hipertensiune, dureri de cap dimineaţa, oboseală profundă.

În cazurile grave, apneea se tratează prin folosirea unui dispozitiv respirator, cunoscut sub numele de CRAP – presiune pozitivă continuă, aplicată la nivelul căilor respiratorii printr-o pe toată durata somnului.

Alte tratamente includ scăderea greutăţii, chirurgie ORL şi maxilo-facială, dispozitive de avansare mandibulară.

 

citeste totul despre: