Zahărul este mai periculos decât cocaina pentru că e legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul este comparat cu dependenţa de cocaină, fiind considerat chiar mai periculos pentru că este legal FOTO Shutterstock
Zahărul este comparat cu dependenţa de cocaină, fiind considerat chiar mai periculos pentru că este legal FOTO Shutterstock

Oamenii iubesc zahărul. Mâncăm mult şi des. Am putea spune că suntem dependenţi de zahăr. Însă cât de rea este această dependenţă? Păi... este atât de gravă, încât este comparată cu dependenţa de cocaină.

„O sursă de calorii complet inutilă pentru organism.“ Aşa a fost numit recent zahărul de medici de nivel internaţional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentaţii bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-şi unească forţele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătăţii. Mişcarea lor poartă numele „Acţiunea împotriva zahărului“ şi se încadrează în tendinţa mondială, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr al populaţiei. 

Biscuiţii Oreo mai dependenţi decât cocaina

Afirmaţiile lor sunt susţinute de diverse studii. De exemplu, în 2013 un colegiu din Connecticut, SUA, a comparat dependenţa de biscuiţi Oreo cu cea de cocaină. Şoarecii de laborator au petrecut acelaşi timp mâncând savuroşii biscuiţi ca şi drogându-se cu morfină sau cocaină. Mai mult, şoarecii care au primit Oreo au fost supuşi unui test care le măsura nivelurile unei proteine numite „c-Fos“, un marker neuronal care demonstrează activarea zonelor plăcerii din creier. Rezultatul a fost alarmant: biscuiţii Oreo au „învins“ ambele droguri, şi cocaina şi morfina.

„Cercetarea noastră susţine teoria că alimentele bogate în zahăr şi grăsimi stimulează creierul exact în acelaşi mod ca drogurile. Aşa se explică de ce unii nu pot rezista anumitor alimente, în ciuda faptului că ştiu că le fac rău“, explică Joseph Schroeder, directorul programului de neuroştiinţe din cadrul colegiului american.  

Chiar dacă asociem multe pericole de sănătate şi le comparăm cu droguri ca morfina şi cocaina, alimentele bogate în zahăr pot fi şi mai periculoase decât toate la un loc din cauza accesibilităţii şi preţului mai scăzut“, adaugă şi un student implicat în studiul biscuiţilor Oreo.

Consumul de zahăr instigat de companiile producătoare

Companiile producătoare sunt conştiente de această dependenţă de zahăr şi profită din plin de ea. Un profil din „New York Times“ din 2013 a dezvăluit că se finanţează cercetări ştiinţifice masive pentru dezvoltarea unor produse mai gustoase, mai dependente. Chiar şi modul în care purtătorii de cuvânt ai companiilor vorbesc despre produsele lor sună foarte asemănător cu discursul unui „dealer“ de droguri, notează „Policy Mic“.

„Câţi băutori am? Şi câte băuturi beau pe zi? Păi, dacă pierzi un singur consumator înfocat, dacă cineva decide brusc să nu mai bea cola, cu câţi consumatori moderaţi ar trebui să-l înlocuiesc? Răspunsul este: cu foarte mulţi. Este mai eficient să-i conving pe clienţii fideli să bea mai mult“, mărturisea fostul director executiv al Coca-Cola SUA, Jeffrey Dunn.

Cât zahăr conţine un pahar de Coca-Cola? Răspunsul îl pune în evidentă încurcătură pe directorul Coca Cola Europa

La fel ca drogurile ilegale, zahărul este foarte nociv

Pe lângă obezitate şi diabet, zahărul poate afecta grav metabolismul, poate leza creierul şi te supune riscului de boli de inimă şi cancer. Chiar „ajută“ la formarea ridurilor premature. Luând toate acestea în considerare, mai mult ca sigur că orice cantitate ai mânca, tot este prea mult.

Din fericire există anumiţi paşi de urmat pentru a limita consumul de zahăr, chiar dacă produsele alimentare de pe piaţă ascund zahăr şi unde nu te-ai aştepta.

În primul rând, vizibilitatea. Dacă pui un produs dulce în sertar, şansele sunt să uiţi de el. Studiile spun că această simplă metodă poate scădea consumul de zahăr şi cu o treime. Pentru protejarea copiilor, chioşcurile sau automatele de produse din şcoli pot elimina dulciurile sau alimentele nocive pline de zahăr. Aceştia sunt paşi mici, însă tot e mai bine decât nimic, conchide „Policy Mic“.


Citeşte şi:

Cum să „te laşi“ de zahăr: metode de „dezintoxicare“ de la nutriţionişti

„Noua nicotină“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zahărul este încă un drog al zilelor noastre, iar armele medicilor nutriţionişti sunt îndreptate împotriva lui.

Zahărul a devenit inamicul nr. 1 al sănătăţii

Considerat chiar mai periculos decât alcoolul şi ţigările, îndulcitorul cel mai utilizat la nivel mondial este noua ţintă a nutriţioniştilor din toată lumea în lupta împotriva bolilor de inimă şi a cancerului.

Cât zahăr conţine un pahar de cola. Preşedintele „Coca-Cola Europa“ pus la zid de un reporter BBC

Când te duci la cinema şi comanzi, pe lângă gustările deja pline de zahăr şi grăsimi, şi un pahar de cola, ce preferi? Paharul mare, care conţine 44 de linguriţe de zahăr, sau pe cel mic, care are doar 23 de linguriţe? Preşedintele european al companiei „Coca-Cola“ recunoaşte că există oameni care nu ştiu cât zahăr le este servit într-un singur pahar de Coca-Cola, însă susţine că produsele sunt etichetate corespunzător.

Dependenţa de biscuiţi Oreo, comparată, într-un studiu, cu dependenţa de cocaină

„Biscuitul favorit al Americii“, după cum mai este cunoscut biscuitul Oreo, dă dependenţă la fel ca drogurile. Acest lucru s-a dovedit într-un studiu efectuat pe şoareci de laborator.

Zahărul ascuns din alimentele aparent sănătoase

Pe fondul recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), trebuie să reducem cât putem consumul de zahăr - maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din zahăr. Poate că nu ne mai punem atât de mult zahăr în cafea şi am renunţat la sucurile acidulate, însă există alimente care conţin mai mult zahăr decât credem. Fructele uscate, supa de roşii la conservă sau ketchupul sunt doar câteva dintre alimentele „vinovate“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite