Yoga pentru endometrioză. Ce exerciţii fizice de eliminare a stresului şi tensiunii sunt indicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile trebuie efectuate pe saltea, cel puţin 10 minute pe zi
Exerciţiile trebuie efectuate pe saltea, cel puţin 10 minute pe zi

Endometrioza este o afecţiune în care celulele endometrului – mucoasa uterină – migrează către alte organe ale corpului – ovare, col uterin, vezică urinară sau intestine etc. Boala este întâlnită mai ales la femeile în vârstă de peste 30 de ani. 50% din femeile cu endometrioză sunt afectate de infertilitate.

Durerea din zona pelviană este cel mai debilitant simptom al acestei boli şi nu se manifestă doar în perioada de până în menstruaţie sau în timpul acesteia, ci în mod permanent la unele femei, arată dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătatea femeii, în „Cartea sănătăţii femeii“.

Aceasta recomandă câteva exerciţii de yoga menite să ducă la ameliorarea durerilor produse de această afecţiune. Ele pot, de asemenea, să accelereze circulaţia la organele reproducătoare. Sunt recomandate hainele largi şi confortabile.

1.Respiraţia energizantă. În poziţie verticală, cu picoarele apropiate, încrucişaţi degetele de la mâini şi plasaţi-le sub bărbie. Apropiaţi coatele. Inspiraţi pe nas şi număraţi până la 5. În acest timp, ridicaţi coatele cât puteţi de mult în lateral, deschizând palmele, dar nedezlipind degetele. Simţiţi respiraţia în gât. Înclinaţi capul pe spate. Expiraţi complet pe gură. Reveniţi la poziţia iniţială. Repetaţi iar.

2.Pisica. Aşezaţi-vă pe podea, sprijinită pe mâini şi genunchi, asigurându-vă că distribuiţi greutatea în mod egal. Îndreptaţi degetele de la mâini spre înainte. Inspiraţi uşor, trageţi de muşchii abdomenului şi curbaţi spatele spre tavan, pentru a crea o boltă. Împingeţi bărbia în piept şi menţineţi poziţia până număraţi la 5. Expiraţi uşor în timp ce ralaxaţi coloana şi aduceţi capul în poziţie normală. Continuaţi să expiraţi în timp ce îndreptaţi curbura spatelui, îndreptând capul spre spate pentru a ridica privirea în sus. Inspiraţi din nou în timp ce aduceţi capul, gâtul şi coloana vertebrală la poziţia iniţială. Mişcările trebuie să fie lente, nu vă încordaţi. Repetaţi exerciţiul  de 5 ori.

3.Poziţia copilului. În genunchi pe saltea, cu fesele sprijinite pe călcâie. Îndepărtaţi puţin genunchii şi ţineţi degetele de la picioare lipite pentru a forma un V cu coapsele. Întindeţi braţele în faţă, sprijinind toracele de coapse. Dacă este posibil atingeţi podeaua cu fruntea. Dacă este nevoie îndepărtaţi încă puţin genunchii, dar menţineţi partea dorsală în contact cu călcâiele. Relexaţi până număraţi la 20 sau mai mult dacă vă simţiţi confortabil. Reveniţi încet la poziţia iniţială.

Exerciţiile trebuie efectuate pe o saltea sau un prosop îndoit în 2, cel puţin 10 minute pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite