Vinul îţi dă dureri de cap? De ce se întâmplă asta şi ce poţi face pentru a le evita

Vinul îţi dă dureri de cap? De ce se
întâmplă asta şi ce poţi face pentru a le evita

Vinul roşu şi cele de desert ar trebui consumat cu moderaţie FOTO 123 RF

Mitul sulfiţilor responsabili de durerile de cap după ce am consumat o cantitate oarecare de vin a fost spulberat de experţi. De fapt, ar trebui să arătăm cu degetul către taninuri, histamine şi zahăr, afirmă aceştia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vrei să bei vin, dar să nu te doară capul? Orice expert ai întreba îţi va spune că singura metodă 100% sigură este aceea de a-ţi lua gândul de la băutură.

Dacă excludem această posibilitate, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă şi ne place să ciocnim un pahar cu prietenii, e bine să ştim ce alternative de a scăpa de efectele secundare neplăcute există.

Sulfiţii, un mit spulberat

Multe persoane cred că durerile de cap care apar după ce bem vin apar din pricina sulfiţilor – substanţe conservante adăugate de producători pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea bacteriilor şi a mucegaiurilor, însă acesta este doar un mit, atrag atenţia experţii, citaţi de theindependent.com. Potrivit acestora, de vină ar fi taninurile, histaminele şi zahărul din vin.

Taninurile sunt antioxidanţi naturali conţinuţi în coaja strugurilor şi în seminţe. Pentru majoritatea oamenilor, aceste taninuri nu se lasă cu dureri de cap, însă unora, mai sensibili la astfel de substanţe, le pot cauza migrene insuportabile.

Alt factor „malefic“ este zahărul. În combinaţie cu alcoolul, zahărul determină un necesar mai mare de apă în organism care să proceseze aceste substanţe. Dacă nu avem grijă să ne păstrăm hidrataţi, cel mai probabil ne vom trezi a doua zi cu un cap cât o baniţă.

Al treilea factor incriminant sunt histaminele, substanţe a cărori concentraţie creşte în produsele maturate. Vinurile roşii au un conţinut mai ridicat de histamină, cunoscută pentru că declaşează intoleranţa faţă de această substanţă. Simptomele intoleranţei la histamină sunt asemănătoare alergiei şi printre ele se numără ochii uscaţi şi migrenele.

Ce soluţii există

În aceste condiţii, care ar fi soluţiile prin care putem evita durerile de cap, altele decât aceea de a renunţa cu totul la băutură? Unii experţi recomandă să bem înainte două ceşti de cafea tare. Dr. Seymour Diamond, reprezentanta Fundaţiei americane pentru studiul durerilor de cap, a declarat pentru „Chicago Tribune“ că substanţa numită cafeină conţinută în cafea are efect de comprimare a vaselor de sânge ceea ce contracarează efectele secundare neplăcute ale vinului.

O altă sugestie este aceea de a lua un antihistaminic înainte de o noapte grea pentru a combate potenţialele efecte de tip alergic.

Cel mai cunoscut truc este acela de a bea mai lent, alternativ, la fiecare pahar de vin câte unul de apă.

Tipul de vin pe care îl alegem este şi el important. Vinurile seci au puţin zahăr şi astfel sunt mai puţin riscante să ne dea dureri de cap, în timp ce acelea roşii şi cele de desert ar trebui consumate cu moderaţie, mai ales de aceea care se ştiu sensibili la taninuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: