VIDEO Mandometrul, vitezometrul din farfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viteza cu care sunt ingerate alimentele influenţează greutatea corporală
Viteza cu care sunt ingerate alimentele influenţează greutatea corporală

Obezitatea este influenţată de viteza cu care mâncăm. Un ritm mai lent poate să combată problema, iar un nou aparat poate ghida ritmul corect al ingestiei de alimente.

Un mic cântar aşezat sub farfuria din care mâncăm, ataşat la un calculator, poate stabili timpul corect de ingestie al alimentelor propriu fiecărei persoane.

Denumit mandometru, aparatul permite o mai bună combatere a obezităţii şi a fost pus la punct de o echipă de nutriţionişti, coordonată de Per Södersten de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia).

În timpul mesei, pe ecranul miniordinatorului apare un grafic, care variază în funcţie de greutatea hranei din farfuria aşezată deasupra cântarului şi în funcţie de timpul optim necesar pentru digestia acesteia. Utilizatorul mandometrului poate astfel să compare graficul său cu cel ideal - definit în prealabil de un nutriţionist.

Aparatul care scade IMC

Odată hrana din farfurie terminată, aparatul afişează dacă aceasta a fost mâncată prea repede sau prea lent. Tot pe baza informaţiilor introduse în prealabil de utilizator, mandometrul calculează gradul de saţietate, pe care îl compară, de asemenea, cu un grafic normal, ideal pentru persoana respectivă.

O echipă de medici, condusă de profesorul Julian Hamilton-Shield, de la clinica destinată studiului obezităţii copiilor de la spitalul de pediatrie din Bristol (Marea Britanie), a analizat impactul utilizării  mandometrului pe un lot de 106 copii supraponderali, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, pe care i-a comparat cu un lot de copii normoponderali (cu greutate normală).

Ambele grupe de copii au fost încurajate, de asemenea, să facă şi sport, cel puţin o oră pe zi, şi să urmeze un regim echilibrat, stabilit de agenţia britanică Food Standards Agency.

Concluzia specialiştilor a fost că subiecţii incluşi în studiu mănâncă prea repede. Însă, după un an, s-a constatat că cei care utilizau mandometrul s-au obişnuit să ingurgiteze porţii de hrană mai mici şi cu o viteză mai mică cu 11%, faţă de debutul testelor.

Cea mai importantă constatare a fost aceea că a scăzut indicele lor de masă corporală (IMC) - definit ca raportul dintre greutate (măsurată în kilograme) şi pătratul înălţimii (exprimată în metri). O persoană cu IMC mai mare de 25 este considerată supraponderală, iar peste 30 se consideră obezitate.

În urma studiului s-a constatat că cei care au utilizat mandometrul au reuşit să obţină o scădere a IMC cu 2,1 puncte, ameliorare care s-a menţinut chiar şi după şase luni după ce aceştia nu au mai utilizat aparatul. Acest lucru sugerează o ameliorare a comportamentului şi obiceiurilor alimentare, susţin specialiştii.

Metodă complementară

O altă descoperire făcută de echipa britanică este cea legată de nivelul colesterolului bun (HDL) care a crescut în sângele celor care au utilizat mandometrul. Prin comparaţie, cei din grupul copiilor care nu au folosit aparatul au avut o scădere de trei ori mai mică a IMC faţă de cei dotaţi cu „gadgetul-minune", iar viteza lor de ingestie a hranei a crescut pe parcursul testelor cu patru procente.

„Concentrându-se asupra vitezei de ingestie, asupra volumului de hrană ingerat şi scăzând pragul de saţietate, mandometrul completează metodele actuale de combatere a obezităţii în rândul adolescenţilor, fără să recurgă la medicamente", relevă studiul publicat şi de prestigioasa revistă „British Medical Journal". 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite