VIDEO Cum arată 2.000 de calorii. Cu cât trebuie să reduci aportul ca să slăbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caloriile din alimentele de tip fast-food sunt „goale“: nici nu ne hrănesc şi ne şi îngraşă FOTO: Shutterstock
Caloriile din alimentele de tip fast-food sunt „goale“: nici nu ne hrănesc şi ne şi îngraşă FOTO: Shutterstock

7 chifle sau 6 gogoşi şi jumătate sau 26 de ouă sau 3 hamburgeri şi jumătate sau 19 banane sau 60 de morcovi. Fiecare dintre acestea aduc în organism exact 2.000 de calorii. Calitatea lor diferă, însă, foarte mult.

Pentru a-şi menţine starea de sănătate fără să se îngraşe, o femeie de 55 de kilograme şi 1,64 m înălţime ar trebui să mănânce într-o zi alimente care să echivaleze, în total, cu aproximativ 1.900 de calorii. Numărul de calorii necesar se calculează cu ajutorul formulei matematice a ratei metabolismului bazal (RMB – adică numărul de calorii pe care corpul tău le poate arde în repaus).

Pentru femei: RMB = 655 + (9,6 x greutatea în kilograme) + (1,8 x înălţimea în centimetri) - (4,7 x vârsta în ani).
Pentru bărbaţi: RMB = 66 + (13,7 x greutatea în kilograme) + (5 x înălţimea în centimetri) - (6,8 x vârsta în ani).

Trebuie să ţii cont şi de nivelul de activitate fizică în alegerea dietei. Aşadar, înmulţeşte rezultatul RMB cu:

  • 1,2 - dacă eşti sedentar, adică nu faci deloc mişcare sau faci, dar foarte puţină;
  • 1,375 - dacă faci o formă uşoară de mişcare o dată sau de două ori pe săptămână;
  • 1,55 - dacă faci mişcare moderată de 3-5 ori pe săptămână;
  • 1,725 - dacă urmezi un program de exerciţii fizice antrenant 6-7 zile pe săptămână;
  • 1,9 - dacă eşti sportiv de performanţă, dacă faci mult sport zilnic sau dacă ai un loc de muncă foarte solicitant din punct de vedere fizic.


Cele aproape 2.000 de calorii de care are nevoie o femeie de talie medie pot fi asigurate prin consumul a: 7 chifle, 6 gogoşi şi jumătate, 26 de ouă, 3 hamburgeri şi jumătate, 19 banane sau 60 de morcovi.

Cum arată 2.000 de calorii? Comparaţie inedită între gogoşi, cartofi prăjiţi, bere şi legume


Un bărbat care nu vrea să slăbească şi care face mişcare cu regularitate are nevoie de aproximativ 2.500 de calorii. Totuşi, pentru a slăbi, este recomandat ca numărul de calorii aduse zilnic organismului prin alimentaţie să scadă cu aproximativ 500, atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor.

Contează şi calitatea caloriilor!

„Nu numai cantitatea caloriilor este importantă. Mai cu seamă calitatea biologică nutriţională a caloriilor este hotărâtoare pentru normoponderalitate, păstrarea greutăţii corporale în limitele fiziologice normale şi pentru o sănătate generală durabilă“, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în cartea sa „Noua ordine alimentară: Şi noi ce mai mâncăm“.

Astfel, majoritatea alimentelor industriale (hamburgeri, fast-food, mezeluri, dulciuri din magazin etc.) conţin aşa-numitele „calorii goale“ care nu numai că nu ne oferă substanţele nutritive de care organismul are nevoie, ci ne şi „fură“ din nutrienţii pe care îi avem în corp, consumând rezervele de vitamine din grupul B, de magneziu, de crom şi de alte vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, spune specialistul. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite