Un virus, vinovat de oboseala cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

XMRV este numele unui microb înrudit cu HIV şi care ar putea provoca stările inexplicabile de oboseală ce afectează milioane de oameni.

Epuizarea, insomnia, senzaţia permanentă de oboseală, durerile de cap, pierderile de memorie sunt doar câteva dintre simptomele Sindromului de Oboseală Cronică (SOC) care afectează în ultima vreme din ce în ce mai mulţi oameni.

Identificat în 1985, SOC este definit ca o stare de slăbiciune intensă care durează mai mult de şase luni. În întreaga lume sunt înregistrate 17 milioane de cazuri.

Deşi de multe ori medicii îi consideră pe pacienţi drept „bolnavi închipuiţi", boala este cât se poate de reală şi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Dr. Florin Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti, ne-a oferit câteva detalii despre această boală.

Sindromul de Oboseală Cronică a intrat în atenţia cercetării ştiinţifice abia în ultimele două decenii. Spre deosebire de neurastenie (care este o stare de oboseală persistentă, prezentă la persoanele ce desfăşoară o muncă intelectuală excesivă în detrimentul exerciţiului fizic), în SOC există atât afectări psihice (oboseală, tulburări de concentrare şi de somn), dar şi somatice (dureri musculare, articulare, inflamarea ganglionilor, dureri faringiene).

Diagnosticul de sindrom de oboseală cronică se poate pune în cazul în care există o stare de oboseală care nu este rezultatul unui exerciţiu excesiv şi care durează mai mult de şase luni consecutiv, care nu este ameliorată de repaus sau somn, precum şi în cazul în care pacientului nu i se descoperă o altă boală cu simptome similare.

Cauze greu de depistat 

De multe ori însă boala e însoţită şi de simptome minore: dureri în gât, inflamarea ganglionilor, dureri articulare şi musculare, tulburări de memorie, incapacitatea de concentrare, intoleranţa la lumină, confuzie, depresie, dureri de cap, insomnie, stări de slăbiciune avansată care pot dura 24 de ore după un efort minim, transpiraţii nocturne, palpitaţii, scădere în greutate sau tuse.

În multe cazuri s-a constatat chiar o scădere a capacităţii de apărare a sistemului imunitar al organismului bolnavilor. Adesea, cauzele bolii nu pot fi descoperite, pentru că medicul caută în special dovezi palpabile ale bolii, iar comunicarea cu pacientul devine uneori un „dialog al surzilor".

Un virus misterios

În urmă cu trei luni, cercetătorii de la Institutul Whittemore Peterson din Reno, Statele Unite, au descoperit un fapt incitant: din 101 pacienţi care sufereau de sindromul de oboseală cronică, 67 erau purtătorii unui virus denumit XMRV (Xenotropic Murine Leukemia virus-related Virus).

Este vorba despre un organism care aparţine familiei virusurilor MLV (Murine Leukemia Virus) ce se găseşte mai ales la şoareci, în vreme ce doar 3,7% din oameni, în stare perfectă de sănătate, au acest virus. Este vorba mai precis de un retrovirus din aceeaşi familie cu virusul HIV. Asemănător acestuia, XMRV poartă informaţia genetică în ARN şi nu în ADN şi se inserează în materialul genetic al purtătorului.

Descoperirea americanilor a fost de altfel publicată şi de prestigioasa revistă „Science". Coordonatoarea cercetărilor, dr. Judy A. Mikovits, a declarat că este deocamdată prematur să spunem că vina pentru acest sindrom o poartă doar acest virus.

Anumite probleme anterioare de sănătate îi fac pe unii oameni mai receptivi la acest virus şi alături de alţi factori determină starea de oboseală cronică, susţine dr.Mikovits.

XMRV ar putea fi responsabil nu doar de declanşarea SOC, ci şi de alte boli, cum ar fi cancerul de prostată. Având în vedere asemănarea XMRV cu HIV, echipa dr.Mikovits testează medicaţia folosită la contracararea efectelor virusului HIV pentru tratarea bolnavilor cu SOC. În cazul în care aceste tratamente vor da rezultate, se va încerca realizarea unor vaccinuri împotriva SOC. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite