Un mic dejun copios înaintea zborului cu avionul combate efectele neplăcute ale decalajului de fus orar

Un mic dejun copios înaintea zborului cu avionul combate efectele neplăcute ale decalajului de fus orar

Consumul unui mic dejun bogat ajută corpul să facă faţă decalajului de fus orar FOTO Shutterstock

Un mic dejun copios, bogat în carbohidraţi, înainte de călătoria cu avionul, poate combate efectul decalajului de fus orar, care afectează ritmul ceasului biologic, susţin cercetătorii japonezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi, din Japonia, au încercat să găsească o metodă de a întrerupe ritmul circadian, responsabil pentru ciclul somn - veghe al organismului uman, pentru a uşura trecere la un alt fus orar, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că fiecare dintre milioanele de celule ale organismului are propriul tipar somn-veghe, iar ansamblul fiecărui asfel de sistem la nivel celular contribuie la macrosistemul organismului.

Aceştia au descoperit că insulina declanşează tiparele microscopice ale somnului în fiecare celulă şi determină o serie de schimbări ale organismului în momentul în care acesta se pregăteşte de culcare.
Autorii studiului, publicat în revista Cell Reports, au testat teoria pe şoareci, care au primit cantităţi neobişnuit de mari de mâncare în timpul nopţii.

Scanarea ulterioară a celulelor hepatice ale rozătoarelor a arătat că insulina, hormonul secretat de pancreas după consumul unor alimente bogate în amidon şi zahăr, a influenţat ritmul circadian al celulelor.

În concluzie, insulina ar putea ajuta ceasul biologic din stomac să se sincronizeze cu ora mesei. De exemplu, în cazul efectului produs de decalajul de fus orar, cina ar trebui îmbogăţită cu ingrediente ce favorizează secreţia de insulina, ceea ce ar putea determina ceasul biologic să o ia înainte, în timp ce micul dejun ar putea avea efectul opus", a explicat Makoto Akashi, unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetătorii au admis că teoria lor are nevoie de mai multe teste înainte de a putea a-i demonstra validitatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările