Uleiul este o sursă importantă de vitamina E. Care tip de ulei e mai bun pentru gătit sau pentru salată şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiurile vegetale sunt o sursă importantă de calorii – aproximativ 900 de kilocalorii la 100 de mililitri şi 120 de kilocalorii per linguriţă. Orice dietă de slăbit trebuie să le ia în calcul.

Uleiurile sunt de 3 tipuri: rafinate – în care pentru extragerea unei cantităţi cât mai mari de ulei de seminţe se folosesc temepraturi şi presiuni ridicate, ceea ce afectează calitatea gustului; presate la rece – în care se utilizează încălzirea şi presarea minimă a seminţelor pentru extragerea uleiului, gustul fiind mult mai apropiat de cel al seminţelor din care se extrage uleiul şi nerafinate – în care uleiul se extrage prin încălzire, este foarte aromat şi mai închis la culoare.

Uleiurile vegetale sunt surse împortante de calorii, astfel încât persoanele care îşi pun problema unei diete de slăbire trebuie să fie foarte atente la cantităţile pe care le consumă. Astfel, 100 de mililitri conţin aproximativ 900 de kilocalorii şi 120 de kilocalorii per linguriţă, provenite în special din grăsimi poli- şi mononesaturate a căror proporţie variază în funcţie de tipul de ulei, potrivit „Abecedarului de nutriţie“.

Totodată, uleiul este una din cele mai importante surse de vitamina E din alimentaţie, dar aduc şi un aport semnificativ de vitamina K. Uleiul conţine cantităţi importante de acizi graşi esenţiali; omega-3 şi omega-6.

Temperaturile înalte produc arderea şi descompunerea grăsimilor fapt care, pe lângă gustul neplăcut, provoacă iritaţie la nivelul esofagului şi a stomacului.

Uleiurile cu punct de fumegare crescut – adică cu temperatură înaltă la care grăsimea începe să fumege şi să capete gust neplăcut – cum este uleiul de rapiţă este de preferat la gătit, în timp ce uleiul de măsline extravirgin (presat la rece) are cel mai redus punct de fumegare, motiv pentru care se preferă utilizarea lui în stare crudă, ca adaos la salate.

Consumul uleiurilor vegetale este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare cu condiţia unui consum în limitele necesarului de calorii.

Excepţia este dată de uleiul de palmier şi de cocos şi de grăsimile hidrogenate, care sunt solide la temperatura camerei şi conţin acizi graşi saturaţi şi trans-, nocivi pentru sănătate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite