Uleiul de peşte este benefic şi pentru copiii mici. Ce au descoperit cercetătorii

Uleiul de
peşte este benefic şi pentru copiii mici. Ce au descoperit cercetătorii

Uleiul de peşte este bogat în acizi graşi omega-3, benefici pentru creier şi inimă

Grăsimile bune care se găsesc în peşte menţin sănătatea inimii în cazul adulţilor, dar are beneficii şi pentru copii, potrivit unui studio australian, citat de agenţia UPI.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul, condus de Valene See de la Universitatea Australia de Vest, a constat în administrarea zilnică a unor grupuri de copii un supliment cu ulei de peşte -  650 de miligrame - sau un placebo, de la vârsta de 6 luni. După 5 ani, cercetătorii au văzut că talia celor care consumaseră ulei de peşte era mai mică decât a celor care primiseră placebo, citează agerpres.ro. Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.

Suplimentul a fost administrat oral, prin înţeparea capsulelor şi introducerea uleiului în gură. După ce copiii au împlinit vârsta de 5 ani, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sânge şi au măsurat circumferinţa taliei a 165 de copii cărora le-a fost administrat ulei de peşte şi a 157 de copii care au primit placebo.

Acest indicator al circumferinţei taliei este un factor declanşator al bolilor cardiace, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii.
Totodată, studiul a mai arătat că băieţii care au primit suplimente cu ulei de peşte când erau bebeluşi aveau un nivel mai mic de insulină circulantă şi o rezistenţă mai scăzută la insulină la vârsta de 5 ani.

Insulina este un hormon care transportă glucoza din alimentaţie în celule pentru a fi utilizată drept combustibil. Rezistenţa la insulină şi nivelurile ridicate ale insulinei joacă un rol în apariţia diabetului de tip 2.

Este nevoie de noi studii care să confirme concluziile

Circumferinţa taliei copiilor din primul grup era cu 1,09 centimetri mai mică. De asemenea, în cazul băieţilor care au primit ulei de peşte nivelurile de insulină erau cu 21% mai scăzute, iar rezistenţa la insulină era cu 22% mai mică.
„Se pare că utilizarea uleiului de peşte poate contribui la scăderea circumferinţei taliei, un important factor de risc cardiometabolic. Însă, nu putem spune deocamdată cu siguranţă dacă acest lucru este de durată“, a declarat medicul endocrinolog Siham Accacha, care nu a fost implicat în acest studiu.

„De asemenea, nu sunt sigură de ce concluziile privind insulina îi vizează doar pe băieţi“, a adăugat Accacha, directoarea programului de diabet pediatric de la Spitalul Winthrop al Universităţii din New York.


Acizii graşi omega-3 dezvoltă creierul şi ochii

Potrivit specialistei în nutriţie Samantha Heller de la Centrul Medical Langone al Universităţii din New York, care nu a fost implicată în cercetare, ar putea fi vorba despre o „metodă bună“ pentru a asigura o sănătate bună a copilului. „Cunoaştem faptul că acizii graşi omega-3 sunt importanţi în dezvoltarea creierului şi ochilor în perioada fetală, iar acest lucru i-ar putea ajuta să-şi dezvolte gustul pentru alimente sănătoase“, a spus Heller.
Accacha şi Heller au declarat că aceste concluzii trebuie să fie replicate în cadrul unor studii viitoare pentru a se observa efectele la 10 ani şi peste această vârstă şi dacă efectele pozitive ale administrării de ulei de peşte continuă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: