Tu ce băutură îţi alegi de Sărbători ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vin, bere, whisky, şampanie? Care este cea mai sănătoasă băutură alcoolică? Specialiştii spun că toate acestea sunt bune, cu condiţia să nu depăşeşti cantităţile recomandate.

Vinul, cel mai sănătos

Să sărbătoreşti cu un pahar de vin în mână nu este rău deloc. Această băutură conţine resveratrol, un antioxidant care menţine sănătatea vaselor de sânge, prevenind bolile cardiovasculare.

Deşi este mai sărac în antioxidanţi decât vinul roşu, nici cel alb nu e de ignorat. Acesta stimulează secreţia de sucuri gastrice.

Este de preferat vinul sec, fără adaosuri de zahăr şi coloranţi. Vinurile au însă şi un defect: conţin sulfiţi, care pot duce la instalarea astmului şi care interferează cu metabolismul vitaminei B1, importantă în funcţionarea sistemului nervos central.

Whisky-ul poate combate cancerul

image

Consumat în cantităţi mult mai mici decât vinul sau berea, whisky-ul ar putea preveni apariţia tumorilor canceroase, datorită acidului elagic pe care îl conţine, susţin cercetătorii britanici.

Este vorba despre un singur tip de whisky, şi anume cel realizat doar din malţ, fără alte adaosuri. Însă acesta se găseşte cu dificultate şi este şi foarte scump. Whisky-ul pe care îl bem în mod obişnuit are de regulă doar 10 la sută whisky, res­tul fiind alcool din cereale.

Berea rămâne în sânge 48 de ore

Blondă sau brună, berea este pe locul al doilea în topul băuturilor alcoolice care menţin sănătatea vaselor de sânge şi a inimii.

Potrivit cercetătorilor, berea conţine vitamine din grupul B, care scad nivelul homocisteinei din sânge. Aceasta este o substanţă asociată cu inflamaţiile care duc la instalarea afecţiunilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale şi a trombozei.

Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag a­tenţia că berea este cel mai greu procesată de ficat, deoarece, pe lângă alcool, aceasta mai conţine şi zaharuri. Fiind greu de metabolizat, alcoolul din bere rămâne în sânge mult timp. Astfel, chiar dacă ai băut doar 500 ml de bere, etilotestul va fi pozitiv şi după 48 de ore.

image

Care e adevărata şampanie?



Cea mai apreciată băutură alcoo­lică pentru mesele festive, şampania este un vin spumant obţinut printr-o tehnică specială, numită champenoise.

Cele mai multe aşa-zise şampanii de pe piaţa din România sunt, de fapt, vinuri spumoase în care se adaugă bioxid de carbon. Acestea nu sunt recomandate. 

Vodca este băutura metabolizată cel mai rapid de organism.

Digestive alcoolice

Înainte şi după masa de Sărbători, sunt recomandate băuturile de tip bitter, care stimulează digestia.

Trucuri antimahmureală

Cel mai eficient ceai împotriva greţei de după consumul excesiv de alcool este cel de mentă. Se prepară din 1-2 linguriţe de mentă la o cană cu apă. Se beau una-două căni de ceai, cu înghiţituri mici.

Pentru a combate durerile de cap, nu sunt recomandate analgezicele, deoarece acestea irită tubul digestiv. Sunt de preferat inhalaţiile cu fiertură de varză.

La un litru de apă se pune un sfert de căpăţână de varză tăiată în bucăţi mici. Se pune varza în apă clocotită, se lasă la fiert 15 minute, apoi se ia oala de pe foc şi se inhalează aburii, ţinând capul acoperit cu un prosop.

Combinaţii periculoase

Persoanele care beau alcool ar trebui să se abţină de la fumat şi de la cafea, deoarece aceste obiceiuri accentuează efectele nocive ale alcoolului.

Atenţie la amestecul de whisky cu băuturi energizante sau cola! Aceste combinaţii duc la apariţia tulburărilor neurologice şi de ritm cardiac.

Băuturile alcoolice dulci sunt dăunătoare sănătăţii. Alcoolul amestecat cu zahăr şi proteine este foarte greu digerabil.

image

Specialistul nostru


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti


Băuturile alcoolice nu trebuie consumate pe stomacul gol. Înainte de a bea alcool, este bine să mâncăm alimente cu un conţinut bogat în grăsimi. Se recomandă, spre exemplu, pâinea prăjită cu puţin unt natural sau cu puţină brânză.

Bărbaţii pot bea zilnic 500 ml de bere, 500 ml de vin sau 100 ml dintr-o băutură alcoolică tare. În cazul femeilor, cantităţile recomandate sunt reduse la jumătate. Ele nu trebuie să bea mai mult de 250 ml de bere, 250 ml de vin sau 50 ml de alcool tare.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite