Trecerea de la meniu de post la regim normal. Cum ţinem în frâu colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea de la meniu de post la regim normal. După ce postul ia sfârşit ne putem întoarce la mesele copioase, pline de alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi. Această revenire trebuie făcută gradat pentru ca sănătatea noastră să nu aibă de suferit.

Postul Paştelui se apropie de final. După o perioadă în care alimentele precum carnea, laptele, ouăle au lipsit din meniu, revenim la un regim alimentar bogat în grăsimi şi dulciuri. Această trecere trebuie făcută gradat, atenţionează medicii, astfel încât colesterolul să nu o ia razna.

Trecerea de la meniu de post la regim normal. Tipuri de colesterol

Colesterolul este o substanţă care ajută buna funcţionarea a organismului, atunci când se încadrează în anumite limite şi este de două feluri: HDL – colesterolul bun – care transportă colesterolul din diverse părţi ale organismului înapoi în ficat care îl metabolizează şi îl elimină, protejând astfel casele de sânge şi LDL – colesterolul rău – substanţă implicată în transportul colesterolului către ţesuturi unde se depune pe vasele de sânge. Depunerea duce la formarea unor plăci de aterom care determină îngustarea vaselor de sânge, circulaţia sângelui fiind îngreunată. În timp, acest lucru duce la apariţia unor boli cardiovasculare ca atacul de cord sau AVC-ul (atacul vascular-cerebral).

Trecerea de la meniu de post la regim normal. Alimentaţie şi mişcare

Alimentaţia echilibrată ţine colesterolul sub control. Astfel, este indicat ca mesele copioase alăctuite din alimente de natură animal să le intercalăm cu mese uşoare compuse din salate şi legume, nuci şi seminţe. După o perioadă în care a fost privat de o serie de substanţe nutritive  cu care era obişnuit, organismul este avid să le asimileze şi să le stocheze. Dacă nu suntem atenţi, pe lângă indigestii ne putem allege cu mai multe kilograme decât aveam înainte de post. Porţiile de mâncare trebuie să fie mici şi dese.

Totodată este indicată reducerea consumului de sucuri şi alimente dulci care pot fi fructe proaspete şi sucurile obţinute la storcător. Hidratarea este foarte important aşa că să nu uităm de cei doi litri de apă pe zi.

Alături de alimentaţie medicii mai recomandă 30 de minute de mişcare moderată în fiecare zi şi renunţarea la fumat. Toate aceste alegeri ne ajută să ne păstrăm tonusul fizic şi psihic.  

Trecerea de la meniu de post la regim normal. Ce facem când nivelul colesterolului nu coboară

Dacă în ciuda stilului de viaţă sănătos şi alegerilor pe care le facem, nivelul colesterolului rămâne în continuare ridicat, atunci acest fapt poate indica existenţa unei afecţiuni denumite hipercolesterolemie familială.

Hipercolesterolemia familială este o boală genetică transmisă ereditar care face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge. Acest lucru duce la creşterea alarmantă a LDL-colesterolului. În timp, arterele inimii şi ale creierului se blochează şi xistă riscul de infarct de miocard sau AVC la vârste tinere. În cazul persoanelor care moştenesc această afecţiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulţi şi de peste 250 mg/dl la copii.

Cu toate că apariţia hipercolesterolemiei familiale nu poate fi controlată, este foarte important ca ea să fie depistată la timp. Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.

Medicul este singurul în măsură să ne recomande analizele necesare, să interpreteze rezultatele, să evalueze situaţia şi să pună un diagnostic. Dacă ascultăm recomandările medicului, urmăm un tratament corect şi avem un stil de viaţă sănătos, hipercolesterolemia familială poate fi ţinută sub control, iar riscul de infarct poate fi similar cu al unei persoane neafectate de această boală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite