Tot ce trebuie să ştii despre valabilitatea alimentelor. Cât de utile sunt însemnările de pe ambalaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se întâmplă dacă mănânci un aliment după data de expirare, sau dacă nu ai respectat precizarea de pe ambalaj „A se consuma, de preferinţă, înainte de...“? Care sunt alimentele care nu au nevoie de un termen de valabilitate? Există mai multe directive europene care impun producătorilor teste de siguranţă alimentară, cu marje de eroare, astfel încât riscurile consumatorilor să fie minime.

Menţiunile „A se consuma înainte de...“ sau „Expiră la...“ indică, în mod evident, data limită până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie să aibă înscrise aceste precizări, cu data clară, pe ambalaj şi nu mai pot fi vândute după ce a trecut data respectivă.

Este esenţial ca produsele proaspete, cum sunt carnea, mezelurile şi lactatele, să aibă înscrise pe ambalaj aceste date, potrivit lefigaro.fr. În general, datele respective trebuie respectate cu stricteţe, altfel, există riscul contaminării consumatorului cu Salmonella, Listeria sau cu Stafilococul auriu.

Totuşi, în cazul unor produse există o oarecare flexibilitate în acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare, cu condiţia ca ambalajul să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece tot timpul.

„A se consuma, de preferinţă, înainte de...“ reprezintă data limită de utilizare optimă a produsului respectiv. Mai exact, dincolo de această dată, alimentul poate să-şi piardă anumite calităţi gustative sau/şi nutriţionale, dar poate fi consumat, în continuare, fără riscuri asupra sănătăţii.

Această precizare se găseşte, de obicei, pe ambalajul băuturilor, orezului, zahărului, făinii, pastelor făinoase, conservelor, produselor congelate, biscuiţilor şi ciocolatei.

Ouăle sunt proaspete în primele nouă zile

În cazul, ouălor, data expirării este înscrisă pe coajă. Trebuie să ştii că, în general, termenul de valabilitate al ouălor este de 28 de zile, indiferent de originea lor. De asemenea, este important de ştiut că ele sunt considerate proaspete numai în primele nouă zile, după care necesită un timp de preparare mai îndelungat, pentru a evita contaminarea (de exemplu, dacă preferi ouăle fierte sau prăjite moi, ar trebui să le alegi pe cele care nu au depăşit nouă zile de la data înscrisă pe coajă).

În cazul ouălor, mai trebuie să fii atent la ceva: coaja trebuie să fie curată şi să nu fie crăpată, fiindcă microbii de pe ea pot contamina conţinutul oului. De aceea, e bine să le speli bine înainte de a le pune în frigider, iar dacă au coaja crăpată, e mai bine să le arunci.

Cât sunt valabile produsele „vărsate“

Dacă pe mezelurile întregi este înscrisă data de expirare, cele vândute felii în supermarket nu sunt însoţite de un termen de valabilitate. De aceea, trebuie să-l întrebi pe vânzător care este data înscrisă pe ambalajul iniţial.

Orientativ, feliile de salam sau de jambon, de exemplu, cumpărate „vărsate“ trebuie consumate în maximum două zile. Carnea tocată se prepară şi se consumă în ziua în care ai cumpărat-o.

Unele produse nu au nevoie de termen de valabilitate

Fructele şi legumele proaspete, vinurile, băuturile răcoritoare carbogazoase, sucurile de fructe, unele bomboane şi guma de mestecat nu au nevoie de un termen de valabilitate. În cazul lor, trebuie să fii atent la indiciile care ar putea să-ţi arate că nu au fost păstrate corespunzător: ambalajul umflat anormal, o cutie de conserve deformată, absenţa zgomotului atunci când desfaci un borcan, un miros neplăcut, o culoare anormală. Toate aceste semne ar trebui să te determine să nu cumperi sau să nu consumi produsul respectiv.

În plus, trebuie respectată cu atenţie temperatura recomandată pentru conservarea alimentelor şi de termenul de valabilitate după deschiderea ambalajului.

Toate prevederile legate de termenul de valabilitate, precizările de păstrare şi de consum ale alimentelor sunt impuse de directiva europeană din 20 martie 2000 a Parlamentului European şi a Consiliului Europei. De asemenea, tot printr-o directivă europeană se prevede lista de teste pe care producătorii trebuie să le realizeze înainte de a înscrie pe ambalaj datele de valabilitate şi de conservare. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite