Topul celor mai eficiente alimente care te ajută să slăbeşti fără prea mult efort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele alimente te ajută să slăbeşti fără a face mari modificări majore în dietă sau în ceea ce priveşte nivelul de exerciţii fizice FOTO: Shutterstock
Unele alimente te ajută să slăbeşti fără a face mari modificări majore în dietă sau în ceea ce priveşte nivelul de exerciţii fizice FOTO: Shutterstock

Aşa-numitele superalimente ajută la întărirea oaselor, la prevenirea bolilor cronice, îmbunătăţesc vederea şi chiar păstrează mintea activă. Dar există şi alimente care te ajută să-ţi menţii silueta sau chiar să slăbeşti.

Iată o listă cu superalimentele care ajută la pierderea în greutate şi cum să le introducem în dieta noastră zilnică, oferită de health.com.

Fasolea neagră

O ceaşcă de fasole neagră conţine 15 grame de proteine şi niciun gram de grăsimi saturate care se găsesc în celelalte surse de proteine, cum ar fi carnea roşie. Proteinele sunt necesare în curele de slăbire pentru că ajută la consolidarea musculaturii, iar atunci când masa musculară creşte, metabolismul devine mai accelerat, iar grăsimile sunt arse mai eficient.

Ovăzul

Ovăzul este bogat în fibre, aşa că o porţie îţi conferă senzaţia de saţietate pentru o zi întreagă. Doar o jumătate de ceaşcă conţine 4,6 grame de amidon rezistent (care nu se digeră şi nu pătrunde în organism sub formă de glucoză), un carbohidrat sănătos care stimulează metabolismul şi arde grăsimile.

Avocado

Nu trebuie să te temi grăsimi, atâta vreme cât sunt grăsimile potrivite. Acidul oleic, care se găseşte în grăsimile mononesaturate ale fructului de avocado, poate potoli senzaţia de foame. Mănâncă un sfert sau chiar o jumătate de avocado pe zi. Fructul cremos mai conţine din belşug fibre şi proteine.

Somonul

Sursele de proteine care conţin grăsimi sănătoase te ajută să te saturi fără să te îngraşi. Totuşi, 50% din femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani nu ştiu dacă primesc destul din acest nutrient esenţial. Adaugă în dietă somonul, este o soluţie mai bună decât carnea roşie şi este plin de acizi graşi mononesaturaţi. Un studiu din 2001 a demonstrat că dietele bazate pe grăsimi mononesaturate ajută la pierderea a peste 4 kilograme, în timp ce dietele fără grăsimi îngraşă cu aproape 3 kilograme.

Afinele

Foarte cunoscute pentru efectul lor antiîmbătrânire, afinele, deşi mici, sunt un aliment foarte bine cotat în curele de slăbire, fiindcă sunt aliaţi de nădejde ai siluetei. O ceaşcă are doar 80 de calorii şi îţi conferă, totuşi, senzaţia de saţietate pentru că are aproape 4 grame de fibre.

Broccoli

Gătită sau proaspătă, această legumă este binecunoscută pentru efectul său anticancer. Dar broccoli este şi o bună armă împotriva kilogramelor în plus, mai ales datorită conţinutului său de fibre şi numărului mic de calorii (o porţie are 30 de calorii).

orez brun shutter

Orezul brun

Este alternativa plină de fibre a orezului alb. O jumătate de ceaşcă conţine 1,7 grame de amidon rezistent, un carbohidrat sănătos care creşte metabolismul şi arde grăsimile. Mai mult, orezul brun este un aliment cu un conţinut caloric scăzut, dar săţios.

Perele

O singură pară conţine 15% din doza zilnică recomandată de fibre. Femeile care mănâncă trei pere pe zi consumă mai puţine calorii de-a lungul zilei şi pierd mai mult în greutate, a arătat un studiu. Atenţie, nu le coji, fiindcă în coajă se găsesc cele mai multe fibre!

Vinul

Resveratrolul, renumitul antioxidant care se găseşte în coaja strugurilor, opreşte depunerea grăsimilor în corp. Cei care consumă moderat vin au talia mai îngustă şi mai puţini colăcei decât cei care consumă tărie. Un pahar de vin ajută la o sporire a arderii caloriilor timp de aproape 90 de minute.

Grepfrutul

Chiar dacă nu schimbi nimic în dieta zilnică, o jumătate de grepfrut înaintea fiecărei mese te ajută să pierzi cam o jumătate de kilogram pe săptămână. O substanţă din acest fruct poate scădea nivelul insulinei – un hormon responsabil cu înmagazinarea grăsimilor – ceea ce duce la pierderea în greutate. Este şi o sursă de proteine şi, pentru că are cel puţin 90% apă, te poate face să mănânci mai puţin pe toată durata zilei.

Fasolea roşie

Un alt sortiment de fasole care ajunge pe listă. Este o sursă importantă de proteine şi de fibre (mai mult de 5 grame la porţie). În plus, fasolea roşie este bogată în amidon rezistent. O jumătate de ceaşcă are aproape 2 grame din acest carbohidrat benefic.

Migdalele

Nucile sunt o altă sursă bogată în grăsimi sănătoase care te ajută să slăbeşti, migdalele în special. Un studiu arată că gustările alcătuite din migdale în cadrul unei diete săracă în calorii ajută la o pierdere consistentă în greutate.

Ceaiul verde

Acesta hidratează la fel de bine ca apa, dă senzaţia de saţietate şi te ajută să pierzi în greutate. Mai mult, antioxidanţii din ceaiul verde stimulează arderea grăsimilor şi a caloriilor. Cinci ceşti pe zi te ajută să slăbeşti de două ori mai mult, mai ales la nivelul taliei.

linte

Lintea

Lintea este o sursă importantă de proteine şi de fibre care cresc senzaţia de saţietate. O jumătate de ceaşcă oferă 3,4 grame de amidon rezistent.

Bananele

Bananele sunt superalimente foare iubite de cei care vor să slăbească. O banană care nu este perfect coaptă, de dimensiune medie, te va face să te simţi sătul şi îţi va stimula metabolismul, datorită celor 12,5 grame de amidon rezistent din compoziţie. Chiar şi o banană coaptă ocupă un loc important pe lista alimentelor care conţin amidon rezistent, conţinând aproape 5 grame.

Ouăle

Ouăle au o reputaţie proastă când vine vorba de pierderea în greutate. Dar, incluse în micul dejun, ele oferă proteine care vor reduce pofta de mâncare pe tot parcursul zilei. Un studiu a arătat că femeile supraponderale care au mâncat ouă la micul dejun au pierdut de două ori mai multe kilograme decât femeile care şi-au început ziua cu covrigi.

Să nu vă faceţi griji pentru colesterol! Studiul a demonstrat că persoanele care mănâncă ouă nu au colesterolul mai ridicat faţă de cele care mănâncă frecvent covrigi sau produse de patiserie.

Ciocolata neagră

Iubitori de ciocolată, bucuraţi-vă! Un pătrăţel de ciocolată neagră consumat din când în când poate încetini digestia, astfel încât să te simţi sătul mai mult timp şi să mănânci mai puţin la următoarea masă.

Ciocolata neagră este bogată în grăsimi mononesaturate; studiile arată o dietă bogată în aceste grăsimi sănătoase stimulează metabolismul pentru a arde grăsimile şi caloriile. De asemenea, ciocolata scade pofta de sărat, de dulce sau de grăsimi.

Portocalele

Cu un conţinut de numai 59 de calorii, nu te-ai aştepta la prea multe de la o portocală. Dar, datorită dozei consistente de fibre, ea se numără printre cele mai bune fructe pentru siluetă. Senzaţia de saţietate pe care o obţii după o singură portocală te poate ajuta să mănânci mai puţin pe tot parcursul zilei.

Cartofii

Este adevărat: cartofii sunt bogaţi în carbohidraţi, dar ei sunt de trei ori mai săţioşi decât o felie de pâine albă, de fapt, au acelaşi indice de saţietate ca portocalele. În plus, cartofii sunt bogaţi în amidon rezistent, care ajută organismul să ardă grăsimile. Atenţie, nu îi consuma prăjiţi, ci copţi sau fierţi!

Seminţele de pin

Conţin acelaşi tip de acizi graşi ca migdalele, care amuţesc hormonii foamei şi care ajută la arderea grăsimilor de pe abdomen. Un studiu a arătat că adăugarea în dietă a acestor surse de grăsimi nesaturate în locul celor saturate (din carnea roşie, de exemplu) ajută persoanele supraponderale să piardă în greutate, fără a reduce aportul de calorii şi fără a creşte intensitatea activităţilor fizice.

Un pumn de seminţe de pin conţine doar 95 de calorii.

Fasolea albă

O jumătate de cană de fasole albă, cu un conţinut bogat de fibre, are în compoziţie patru grame de amidon rezistent care stimulează arderea grăsimilor.

Brânza

Brânza proaspătă de capră şi cea feta conţin un acid gras care te ajută să te simţi sătul mult timp şi care ajută la arderea unei cantităţi mari de grăsimi. Cele mai bune sunt brânzeturile etichetate astfel: „Brânză provenită de la animale hrănite cu iarbă“, pentru că acestea au cel mai mare conţinut de grăsimi sănătoase.

Laptele cu un conţinut redus de grăsimi

Acelaşi acid gras din brânzeturi se găseşte şi în lapte, iar proteinele din lapte cresc senzaţia de saţietate. Şi calciul din compoziţie poate fi de ajutor în lupta contra kilogramelor în plus. Într-un studiu, femeile care au adus în dietă între 1.000 şi 1.400 de miligrame de calciu pe zi au ars mai multe grăsimi şi calorii decât cele care nu au inclus în alimentaţie calciul.

Năutul

O jumătate de ceaşcă de năut are mai mult de două grame de amidon rezistent. Este, de asemenea, o sursă importantă de fibre, de proteine şi de grăsimi sănătoase.

Arpacaşul

Adăugat unei diete sărace în calorii, arpacaşul sporeşte efectul antigrăsimi, datorită fibrelor şi amidonului rezistent din compoziţie.

Quinoa

Considerată unul dintre cele mai sănătoase tipuri de cereale din lume, quinoa este bogată în proteine care întârzie senzaţia de foame. Consumând o singură porţie de quinoa pe zi, vei reduce considerabil aportul de alimente pe tot parcursul zilei.

Quinoa shutter
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite