TEST Eşti dependent de dulciuri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu poţi rezista o zi întreagă fără dulciuri concentrate, ai putea fi dependent de dulciuri FOTO Shutterstock
Dacă nu poţi rezista o zi întreagă fără dulciuri concentrate, ai putea fi dependent de dulciuri FOTO Shutterstock

Zahărul acţionează asupra zonelor din creier care sunt stimulate şi în cazul consumului de droguri sau de alcool, confirmă studiile recente. Prin urmare, prea mult zahăr poate duce la dependenţa de dulciuri. Care este relaţia ta cu zahărul?


Răspunde cu „Da“ sau „Nu“ la următoarele întrebări, pentru a afla dacă ai ajuns sau nu la ceea ce specialiştii numesc dependenţa de dulciuri. Acordă-ţi câte un punct pentru fiecare răspuns afirmativ.

1. Mănânci dulciuri concentrate de genul bomboanelor cu ciocolată şi produse de patiserie în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi?

2. Când te simţi deprimat, te repezi la cutia cu biscuiţi sau la cea de îngheţată?

3. Când mergi la cumpărături, ţi se întâmplă adeseori să te surprinzi punând în coş o varietate de produse pe bază de ciocolată, deşi acasă ţi-ai promis că nu mai exagerezi cu dulciurile?

4. Ţi se întâmplă să nu te poţi uita la emisiunea preferată la televizor fără să ronţăi ceva dulce?

5. Te simţi ofensat şi încerci să te aperi atunci când cineva îţi spune că mănânci cam multe dulciuri?

6. Le spui frecvent apropiaţilor tăi că nu te-ai mai atins de ciocolată de o săptămână, când tu, de fapt mănânci pe ascuns şi o ciocolată întreagă într-o zi?

7. Ţi-e greu să ţii o dietă care impune un consum limitat de carbohidraţi, pentru că nu rezişti nici măcar o zi fără dulciuri? Ba chiar începi să te panichezi la gândul că nu ai voie să mănânci alimente dulci?

8. Te simţi ameţit sau ai dureri de cap aproape la aceeaşi oră în fiecare zi şi te „tratezi” cu un baton de ciocolată de la automatul de dulciuri sau cu o prăjiturică de la cafenea?

9. Te simţi nervos dacă trece o zi fără să mănânci ceva dulce?

10. Ţi-e greu să adormi seara sau te trezeşti de multe ori în timpul nopţii?

11. Ai mereu o cutie plină cu bomboane sau cu ciocolată într-un colţişor ascuns al dulapului din camera ta?

12. Ţi se întâmplă des ca, la petreceri, să nu mănânci mai nimic toată seara în aşteptarea tortului de la final?

13. Când erai copil, părinţii tăi te răsplăteau cu o ciocolată de fiecare dată când luai o notă bună?

14. Micul dejun ideal pentru tine este o cafea şi un croasant cu ciocolată?

15. Ţi se întâmplă să simţi că nu-ţi trece setea decât dacă bei cola sau alte băuturi carbogazoase dulci?

Rezultate

1-5 puncte

Deviza ta: «Fără zahăr!»


Ai putea trăi toată viaţa fără dulciuri. Cafeaua o bei neagră, iar când vine vorba de dulciuri concentrate, cum sunt baclavaua şi crema de zahăr ars, simţi că ţi se strepezesc dinţii. La petreceri, preferi să cedezi desertul altcuiva. Cât despre fructe, le preferi pe cele acre. Reacţia ta negativă faţă de dulciuri este cauzată în primul rând de faptul că ştii că prea mult zahăr îţi poate afecta semnificativ starea de sănătate.

6-10 puncte

Ai mare grijă cât zahăr consumi!


Eşti foarte conştient de efectele negative ale zahărului asupra sănătăţii. Ştii că zahărul se ascunde aproape în toate alimentele şi, de aceea, încerci pe cât posibil să limitezi consumul de dulciuri. Dar asta nu înseamnă că renunţi la deserturile tale preferate. Mai ales atunci când eşti deprimat, sunt momente în care ai face orice pentru o amandină sau pentru o felie de tort cu ciocolată. Specialiştii spun că este absolut normal să poftim din când în când la un desert concentrat, pentru că acesta ar putea fi un semn că ne-a scăzut glicemia.

11-15 puncte

Renunţi la orice, nu şi la zahăr


Nu mai e nevoie de nicio confirmare, pentru că tu ştii deja: eşti dependent de dulciuri. Fie că nu te simţi în formă maximă, fie că eşti foarte fericit, consideri că orice ocazie este potrivită pentru o „răsplată dulce”. Faptul că toţi apropiaţii tăi îţi atrag atenţia că mănânci cam multe dulciuri te-a determinat să-ţi savurezi ciocolăţica pe ascuns, în drum spre serviciu. Nutriţioniştii îţi atrag atenţia că excesul de zahăr consumă rezervele de calciu ale organismului, favorizează apariţia cariilor, slăbeşte imunitatea, predispune la diabet şi chiar la cancer. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite