Terapeutică: Hrană sănătoasă în timpul Postului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fasolea boabe este un substituent foarte bun al cărnii în dietele vegetarienilor sau în perioada de post, ca şi ciupercile.

Un studiu recent al nutriţioniştilor europeni menţionează că glucidele conţinute în fasolea boabe fac parte din categoria glucidelor „bune," care nu cresc glicemia, aşa cum se întâmplă în cazul alimentelor bogate în carbohidraţi (cum sunt fructele), care furnizează energie de scurtă durată. De asemenea, fasolea boabe e şi o sursă de vitamine: A, complexul B, C, E, K şi PP, acid folic şi enzime.

Vitamina B1 (tiamina) din compoziţia fasolei este un tonic esenţial pentru memorie, a cărei lipsă are legătură cu boala Alzheimer. S-a constatat şi faptul că la consumatorii de fasole boabe riscul de a face cancer la colon, la sân sau de a suferi de o boală cardiacă este redus.

Valoarea energetică a boabelor uscate este de 328 kilocalorii la 100 de grame. Ciupercile sunt surse de vitamine B12, E, A, C, de minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier, sodiu) şi de proteine de calitate.

Nucile sunt o altă sursă valoroasă de nutrienţi care pot înlocui carnea. Aceste fructe oleaginoase conţin lipide, glucide, acizi nucleici, minerale (iod, calciu, potasiu, zinc, sodiu şi magneziu) şi vitamine din complexul B.

În timpul postului, consumul nucilor revigorează puterea de concentrare, combate anemiile, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi ritmul cardiac. De ajutorul nutrienţilor conţinuţi în nuci pot beneficia şi bolnavii de diabet şi cei cu tulburări ale glandei tiroide.

Boabele de soia conţin protide, aminoacizi esenţiali, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C, D, E, fier, calciu, lecitină, fibre, acizi graşi saturaţi şi acid oleic. 100 de grame de soia conţin 422 de calorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite