Terapeutică: Ardeiul iute, un remediu modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ardei iute
Foto: Ardei iute

Efectele capsicinei, substanţă specifică ardeiului iute, răspunzătoare de senzaţia de căldură pe care o generează în timpul ingerării în contactul cu mucoasa bucală, au fost constatate din vremuri îndepărtate.

Dar abia acum cercetătorii din mai multe ţări i-au recunoscut puterea terapeutică. Cercetările efectuate asupra capsicinei şi a efectelor sale în organism demonstrează că această substanţă este benefică în cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori în urma traumatismelor coloanei vertebrale, prin lezarea nervilor spinali.

Studiile făcute la Universitatea Harvard indică efectul capsicinei în combaterea durerii faciale, datorate iritaţiei nervului trigemen. În astfel de situaţii sunt eficiente compresele cu tinctură de ardei iute, care se procură de la magazinele plafar.

Capsicina are efect vasodilatator, scade tensiuna arterială şi riscul de accidente vasculare sau infarct de miocard. Se poate folosi şi pentru stimularea circulaţiei la membrele inferioare şi în alte zone ale corpului afectate.

De asemenea, datorită efectului vasodilatator, o emulsie care conţine capsicină, contribuie la îmblânzirea durerii pe locurile unde a fost aplicată, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

În preparatele culinare, precum crema de brânză, tocăniţe, ciorbe de pasăre cu mult zarzavat, se poate adăuga câte o linguriţă de pudră de ardei iute, fără ca pudra să fie prelucrată termic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite