Sucurile acidulate din SUA conţin mai mult zahăr decât cele din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O doză de suc tip cola poate conţine până la 39-40 de grame de zahăr   FOTO Arhivă
O doză de suc tip cola poate conţine până la 39-40 de grame de zahăr   FOTO Arhivă

Gustul sucurilor acidulate variază dintr-o ţară în alta şi de pe un continent pe altul. Motivul: cantitatea de zahăr din aceeaşi marcă de suc este diferită. Unele sucuri carbogazoase ajung să conţină de şapte ori mai mult zahăr în SUA sau unele ţări din Asia comparativ cu Europa. Află în continuare cât zahăr conţine un Sprite în Austria faţă de unul din Thailanda.

Asociaţia britanică Action on Sugar, care militează pentru reducerea zahărului din produsele alimentare, a analizat cantitatea de zahăr din principalele sucuri carbogazoase. Astfel, experţii britanici au descoperit, de exemplu, că un Sprite vândut în Austria conţine 19 grame de zahăr, în timp ce acelaşi suc vândut în Thailanda conţine 47 de grame de zahăr. Iar un Schweppes vândut în Argentina conţine 16 grame de zahăr, pe când unul din SUA este mult mai dulce, conţinând 45 de grame de zahăr.

„Diferenţa dintre o ţară sau alta poate atinge echivalentul a 7 linguriţe de zahăr pentru unele sucuri acidulate”, potrivit asociaţiei. Dintre cele 274 de băuturi carbogazoase analizate, cercetătorii au constatat că fiecare doză conţine o cantitate excesivă de zahăr.

În SUA şi Canada se găsesc patru dintre cele şapte băuturi cu cea mai mare cantitate de zahăr, în timp ce în Europa doza de zahăr este cea mai scăzută.

În 2030 se estimează că 2,16 miliarde de persoane din întreaga lume vor fi supraponderale, iar dintre acestea, aproape jumătate (1,12 miliarde) vor intra în categoria obezităţii. „Această anchetă ilustrează faptul că industria băuturilor carbogazoase reprezintă în parte cauza pandemiei de obezitate”, a declarat profesorul Graham MacGregor, specialist în cardiologie la Universitatea Queen Mary. El subliniază că reducerea nivelului de zahăr din sucurile acidulate ar trebui să fie o prioritate planetară.

„Consumând o doză de suc nu facem decât să asimilăm o doză masivă de zahăr în câteva secunde, ceea ce înseamnă un efect toxic asupra metabolismului”, declara în urmă cu ceva timp prof. Elissa Epel, de la Universitatea din California. Consumul zilnic de băuturi carbogazoase duce la îmbătrânirea celulelor imunitare cu 2 ani, potrivit cercetătoarei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite