Stai mult timp pe scaun? Ce boală de ficat poţi face din cauza sedentarismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Scaunele ne ucid lent, dar sigur.” Acesta este mesajul profesorului Michael Trennell de la Universitatea Newcastle. El a dat exemplu un studiu care demonstrează că sedentarismul afectează inclusiv sănătatea ficatului. Oamenii care stau ore în şir aşezaţi pe scaun se pot îmbolnăvi de steatoză hepatică nealcoolică, cunoscută şi ca boala ficatului gras.

Lipsa activităţii fizice şi obiceiul de a sta multe ore pe scaun se asociază cu un risc crescut de steatoză hepatică nealcoolică, boală care poate evolua spre ciroză şi chiar cancer de ficat, arată un studiu publicat în revista medicală The Journal of Hepatology.

Aşa cum sugerează şi denumirea, boala ficatului gras sau steatoza hepatică nealcoolică este cauzată în principal de alimentaţia prea bogată în grăsimi şi zahăr. Mai nou, oamenii de ştiinţă adaugă pe lista cauzelor şi timpul prelungit petrecut în poziţia şezând. Pentru a analiza impactul sedentarismului asupra ficatului, cercetătorii sud-coreeni de la Şcoala de Medicină a Universităţii Sungkyunkwan din Seul au analizat, în perioada martie 2011-decembrie 2013, dosarele medicale a 140.000 de bărbaţi şi femei de peste 50 de ani.

Prin intermediul unui chestionar, autorii au evaluat pentru fiecare participant nivelul activităţii fizice şi timpul petrecut în poziţia şezând. Examenele medicale efectuate — printre care ecografia ficatului — au arătat că 40.000 de voluntari sufereau de steatoză hepatică. Potrivit observaţiilor cercetătorilor, boala a fost mai frecventă la persoanele sedentare sau cu activitate fizică redusă.

„Mesajul este clar, scaunele ne ucid încet, dar sigur. Corpul nostru este făcut să se mişte, aşa încât nu este surprinzător că sedentarismul, caracterizat printr-o slabă activitate musculară, are impact direct asupra fiziologiei noastre. În contextul lipsei unor tratamente eficiente împotriva steatozei hepatice nealcoolice, schimbarea modului de viaţă rămâne esenţială”, a spus Michael Trennell, profesor de medicină la Universitatea din Newcastle (Marea Britanie).

La nivel mondial , circa 20% din populaţie suferă de steatoză hepatică nealcoolică. Incidenţa este similară şi în România. Cei mai afectaţi sunt diabeticii (90%) şi cei cu obezitate (50%). Boala ficatului gras evoluează în linişte, fără simptome specifice, fiind depistată în general în stadii avansate de fibroză, ciroză sau, în cel mai rău caz, cancer hepatic.

La ora actuală, sedentarismul este al patrulea factor de risc de deces, la nivel global, după hipertensiune arterială, fumat şi diabet. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă în mod oficial efectuarea a cel puţin 10.000 de paşi zilnic pentru a ne proteja starea de sănătate.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite