Somonul modificat genetic, în curând pe mesele americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit FDA, somonul modificat genetic îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru consumul uman   FOTO Arhivă
Potrivit FDA, somonul modificat genetic îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru consumul uman   FOTO Arhivă

Un somon creat în laborator a primit undă verde, în SUA, pentru a fi consumat de oameni. Peştele, supranumit „Frankenfish”, a devenit primul animal modificat genetic autorizat pentru consum uman. Rămâne de văzut când va ajunge acest peşte controversat în farfuriile americanilor, relatează presa internaţională.

Administraţia alimentului şi medicamentului (FDA) din SUA a autorizat joi, 19 noiembrie, specia de somon AquAdvantage Salmon, un peşte creat în laborator, pe care autorităţile sanitare americane îl califică „un somon nutritiv” şi „sigur pentru consumul uman”.

Somonul modificat genetic aparţine companiei AquaBounty Technologies din statul Massachusetts. Peştele a fost creat din somonul de Atlantic, care a fost injectat cu o genă a somonului chinook din Pacific, pentru a creşte de două ori mai repede decât confratele său sălbatic şi a atinge dimensiunea minimă necesară pentru a fi vândut pe piaţă.

Somonul modificat genetic, căruia i se injectează hormoni de creştere, ajunge la maturitate după 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuţi în mod natural.

Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty ca peştele să fie crescut în două instalaţii terestre din Panama şi Canada, în locul ţarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură.

FDA a asigurat în documentul său de autorizare pentru consumul uman că nu există diferenţe între somonul de Aquabounty şi confraţii săi, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de „modificat genetic“, cum cer detractorii săi, care l-au botezat „Frankenfish”, în analogie cu Frankenstein.

În centrul acestei controverse se situează industria pescuitului din Alaska, precum şi grupuri de consumatori şi de apărători ai mediului, care consideră că decizia FDA va deschide uşa vânzării şi altor animale modificate genetic, precum porci, vaci sau pui.

„Nu există loc în farfuriile noastre pentru peşti modificaţi genetic”, a avertizat Pete Knutson, proprietar al companiei Loki Fish Company, care consideră că vânzarea peştilor transgenici pune în pericol activitatea pescarilor din Alaska şi din regiunea Puget Sound (statul Washington), dedicată somonului.

Organizaţii critice faţă de acest proces, precum cea ecologică Friends of Earth, asigură că au câştigat lupta în ultimii ani ca acest somon să nu fie vândut unui lanţ de 60 de supermarketuri cu 9.000 de centre în SUA, precum Whole Foods, Trader Joe's şi Target.

Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge în farfurii este incertă din cauza opoziţiei supermarketurilor, deşi în 2010 compania a informat că, în cazul în care va fi aprobat, produsul ar putea fi pus în vânzare după doi ani.

„Somonul AquAdvantage reprezintă un moment de cumpănă pentru că va aduce consumatorilor alimente sănătoase şi nutritive, fără să prejudicieze oceanul şi alte habitate marine”, a declarat Ronald L. Stotish, preşedintele AquaBounty.

În faţa numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producţie şi impactul asupra mediului generat de creşterea acestui peşte foarte popular. Peştele modificat genetic are acelaşi gust, culoare, textură şi miros ca exemplare crescute în mod tradiţional.

Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne care ar putea imita decizia SUA, unde 37% din populaţia adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, faţă de o majoritate de 57% care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015 de centrul Pew Research.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite