Cum ne-a manipulat industria slăbitului de-a lungul timpului: „Mănâncă zahăr“, „Fumează Lucky Strike“ şi „Renunţă la legumele «pentru iepuri»“

Cum ne-a manipulat industria slăbitului de-a
lungul timpului: „Mănâncă zahăr“, „Fumează Lucky Strike“ şi „Renunţă la legumele «pentru
iepuri»“

Reclamele anilor '70 promovau consumul de zahăr pentru slăbit FOTO Huffington Post

Faptul că astăzi ne e greu să slăbim sănătos este explicabil, de vreme ce zeci de ani, prolifica industrie a slăbitului ne-a inoculat, prin reclamele vremii, idei contestate cu vehemenţă de lumea medicală de astăzi, cred specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă


Mănâncă zahăr ca să slăbeşti fără să renunţi la plăceri

„Când ţi-e foame înseamnă, de obicei, că nivelul tău de energie este la pământ.“ Aceasta este explicaţia folosită de o companie producătoare de zahăr pentru a-şi promova produsul în revistele anilor 1970. „Dacă mănânci ceva cu zahăr, îţi ridici rapid nivelul energetic“. O linguriţă cu zahăr conţine doar 18 calorii, „numai energie“, susţineau producătorii.

Totuşi, astăzi oricine ştie că după ridicarea bruscă a energiei prin consumul alimentelor cu zahăr urmează o la fel de bruscă prăbuşire a energiei. Consecinţele fiind creşterea apetitului, o stare persistentă de oboseală şi, în timp, îngrăşare.

Cel mai bun remediu pentru reducerea apetitului: ţigările

Acum nici mai devreme, nici mai târziu de 84 de ani (în 1929), o reclamă adresată femeilor care ţin la siluetă promova ţigările Lucky Strike pentru reducerea apetitului. Nu este de mirare în acest caz că o astfel de promovare a lăsat urme în percepţia despre relaţia ţigări-siluetă, dublată mai târziu şi de apariţia ţigărilor slim (subţiri), special pentru a „se potrivi“ cu trupul subţire al femeilor.

Totuşi, la momentul acela nu se preciza niciunde că printre efectele adverse ale acestei „diete“ cu ţigări se numără: bolile respiratorii, bolile cardiovasculare, infarctul, accidentul vascular cerebral şi mai multe tipuri de cancer.

Mănâncă, mănâncă, mănâncă şi rămâi slabă: înghite o tenie

Nu trebuie să ţii dietă, nici să faci mişcare. Este suficient să înghiţi tenii dezinfectate, la borcan, şi îţi vei menţine silueta. Aşa suna o reclamă din anii 1920. Sigur, acest remediu chiar ajuta la slăbit, dar şi la malnutriţie, greaţă, vomă, diaree, anemie şi formarea unor chisturi la nivelul organelor digestive.

Legumele sunt pentru iepuri. Ia o bomboană de slăbit!

„Ce, eu sunt iepure, să mănânc salată şi morcovi?“. Mentalitatea de astăzi potrivit căreia legumele „pentru iepuri“ nu vor fi niciodată la fel de săţioase ca grăsimile şi carnea îşi poate avea originile în reclamele asemănătoare celei de mai jos, din 1977.

Bomboanele de slăbit promovate aveau aromă de ciocolată, de unt de arahide şi caramel şi promiteau să suprime apetitul.

Pastila care redistribuie grăsimea în timp ce dormi

„În 1940, fii slabă şi în formă cu Bile Beans“. Industria slăbitului încearcă de zeci de ani să găsească soluţia perfectă pentru a slăbi rapid şi fără efort, chiar în timp ce dormi. Una dintre încercări a fost reprezentată de pilulele Bile Beans, un amestec „de ingrediente vegetale fine“. Ceea ce nu se preciza era că aceste pilule aveau un puternic efect laxativ, care, după câteva administrări, irita mucoasa gastrică şi provoca sângerări.

Spală grăsimea în exces cu... săpun şi o mănuşă

În 1903, a apărut o soluţie care părea să revoluţioneze lupta antiobezitate: săpunul La Parle. Acesta promitea să „reducă din cărniţă“ şi se vindea destul de scump, cu un dolar bucata.

O altă metodă de slăbit rapid şi plăcut a apărut puţin mai târziu şi implica tot reducerea kilogramelor în exces în timp ce faci baie: mănuşa antiobezitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările