Siropuri de tuse interzise copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii, mai multe produse farmaceutice pentru cei mici au fost interzise în diferite ţări europene. Cele mai periculoase sunt siropurile împotriva tusei, medicamente destinate prichindeilor cu vârste sub doi ani.

De la sfârşitul lunii aprilie 2010, Agenţia franceză pentru securitatea sanitară a produselor de sănătate (Afssaps) a procedat la contra indicarea anumitor medicamente folosite pentru tratarea răcelilor şi tusei copiilor mai mici de doi ani. Sunt vizate în special medicamentele mucolitice (care fluidifică secreţiile din trahee şi bronhii uşurând astfel eliminarea acestora prin tuse) - cum sunt Rhinathiol (carbocisteina) - şi helicidina. Aceste preparate şi substanţe au fost interzise copiilor din cauza riscului crescut de agravare a bronşiolitelor.

Dacă majoritatea medicamentelor rămân disponibile pentru copiii care au peste doi ani, în privinţa Exomuc, Fluimucil şi Mucomyst (preparate a căror substanţă de bază este acetilcisteina şi destinate exclusiv sugarilor) s-a decis retragerea totală de pe piaţă. Decizia Afssaps survine după ce au fost semnalate mai multe cazuri de agravare a bronşiolitelor la sugarii cu vârste sub un an, trataţi cu aceste medicamente.

„Majoritatea acestor cazuri au fost grave şi au necesitat spitalizare", se arată în rapoartele Afssaps. Pediatrii francezi temperează spiritele susţinând că aceste medicamente sunt vândute în toată lumea de peste 20 de ani, iar în ultima perioadă nu s-au semnalat decât 70 de cazuri de complicaţii respiratorii la copiii mici.

Pentru a-i linişti pe părinţi, specialiştii explică faptul că tusea - prea uşor asociată unor infecţii respiratorii - este un reflex natural şi indispensabil, de apărare, al organismului. În lipsa unor semne agravante (jenă respiratorie, dificultate la alimentare) - când este necesară consultarea medicului, sunt recomandate măsuri simple: spălături nazale cu ser fiziologic şi aerisirea camerei copilului. Doar dacă tusea se menţine timp de patru-cinci zile, este necesară consultarea pediatrului.

Alte 43 de preparate periculoase

43 de medicamente pentru copii produse în SUA de firma Johnson&Johnson, recomandate pentru tratarea răcelii sau a alergiilor, vor fi retrase de pe pieţele farmaceutice din 11 ţări, la recomandarea companiei şi a Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA, informa la începutul lunii Sky News. Printre medicamentele retrase se regăseşte şi Tylenol, disponibil şi în România.

Oficialii companiei au anunţat că decizia nu ar fi fost luată din cauza reacţiilor adverse pe care acestea le-ar provoca, ci măsură preventivă, după consultarea cu cei de la Food and Drug Administration (FDA). Totuşi, compania McNeil Consumer Heal, din cadrul Johnson&Johnson, le recomanda totuşi părinţilor să nu mai administreze aceste medicamente copiilor. Reprezentanta FDA, Margaret Hamburg, a transmis o recomandare similară: „Dorim să fim siguri că părinţii nu vor mai folosi aceste produse", menţionând însă că posibilitatea ca aceste medicamente să provoace probleme de sănătate grave este „foarte slabă".

„Unele produse sunt retrase pentru că ar putea avea o concentraţie prea mare de ingredient activ decât cel specificat, în timp ce altele pot conţine ingrediente inactive care nu îndeplinesc cerinţele de testare", a mai adăugat reprezentanta FDA. Printre medicamentele retrase se numără Tylenol (paracetamol), Motrin (ibuprofen), Zyrtec (antialergic) şi Benadryl (antialergic şi sedativ). În România, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu a emis deocamdată niciun comunicat legat de aceste medicamente.

Ce este bronşiolita?

Boală a căilor respiratorii, bronşiolita este provocată de o infecţie care afectează bronhiile mici - numite şi bronşiole, căi de transport al aerului în plămâni. Când acestea se inflamează, se dilată şi se umplu cu mucus, îngreunând astfel respiraţia.

Inflamaţia este provocată de obicei de o infecţie virală, cu virusul respirator sinciţial (RSV), responsabil pentru mai mult de jumătate dintre cazurile de bronşiolită care apare iarna şi la începutul primăverii. Afectează frecvent copiii cu vârste sub doi ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite