Simptomele intoleranţei la alimente şi băuturi. Diferenţa între intoleranţă şi alergie alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi intoleranţa la alimente şi băuturi nu îţi pune viaţa în pericol, îţi poate afecta calitatea acesteia. Simptomele cel mai des întâlnite sunt: sindromul de intestin iritabil, durerile abdominale, balonarea, constipaţia, diareea, problemele dermatologice, oboseala, indispoziţia, durerea de cap.

Adesea, confundăm alergia alimentară cu intoleranţa la alimente şi băuturi. Ce înseamnă una şi ce înseamnă cealaltă, explică dr. Anca Colda, medic primar diabetolog la Centrul Medical Medsana.  

Alergia  alimentară reală este rară. Aproximativ 2% din populaţie este afectată. Această alergie alimentară reprezintă o reacţie rapidă a sistemului imunitar la un anumit aliment. Sistemul imunitar identifică greşit un aliment ca fiind un invadator ceea ce duce la o reacţie alergică rapidă, intervenită în câteva minute sau în cel mult două ore. Acest tip de reacţie este frecvent cauzată de nuci şi fructe de mare.

Ce determină sensibilitatea la alimente

Intoleranţa la alimente şi băuturi este destul de diferită de alergie şi de obicei nu pune viaţa în pericol, ci afectează doar calitatea acesteia. Atunci când alimentele şi băuturile sunt digerate proteinele conţinute de acestea sunt descompuse în fragmente mai mici care facilitează absorbţia lor în organism. Fragmente mai mari pot trece fără a fi descompuse şi uneori corpul le percepe ca fiind străine atacându-le. În acest proces sunt folosiţi anticorpi numioţi imunoglobulină. Există o legătură între aceşti anticorpi deavoltaţi la anumite alimente şi băuturi consumate şi inflamaţia peretelui intestinal.

„Intoleranţa alimentară se referă la răspunsurile fiziologice ale organismului asociate cu un produs alimentar sau cu un compus dintr-o gamă de produse alimentare. Simptomele pe care le are pacientul sunt foarte variate şi de pind de gradul de intoleranţă: greaţă, oboseală inexplicabilă, balonare, probleme de tranzit intestinal, insomnie, probleme dermatologice, răceli repetate“, explică dr. Colda.

Identificarea alimentelor sau a băuturilor care provoacă probleme este dificilă pentru că simptomele pot apărea până la 72 de ore după consumarea acestora, însă anumite teste pot determina rapid care ingrediente determină starea de disconfort .  

O parte din medici recomandă identificarea produselor implicate şi excluderea lor unul câte unul, abordare dificilă întrucât majoritatea persoanelor au reacţii la 5 sau 6 alimente sau băuturi diferite.

Multe persoane care cu intoleranţe se pot vindeca evitând consumarea respectivelor alimente pe o perioadă de 6 luni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite