Siliciul întăreşte oasele şi părul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îţi poţi asigura  necesarul de siliciu  dacă mănânci zilnic legume şi fructe  proaspete
Îţi poţi asigura necesarul de siliciu dacă mănânci zilnic legume şi fructe proaspete

Multă vreme, rolul siliciului în organism nu a fost cunoscut. Acum, este în topul celor mai importante minerale. El se găseşte, din fericire, în majoritatea legumelor şi a fructelor, iar carenţele sunt rare.

Este unul dintre mineralele cel mai puţin studiate, motiv pentru care nu se cunoaşte exact cantitatea zilnică de care avem nevoie.

Siliciul a fost însă încadrat recent, în urma unor cercetări, în categoria celor mai importante minerale pentru organism. Nutriţioniştii estimează că un adult ar avea nevoie de 20-30 mg pe zi.

Ce roluri are în organism

Acest mineral ajută la formarea oaselor, dinţilor, cartilajelor, tendoanelor, părului şi le asigură ulterior rezistenţă. De asemenea, el conferă supleţe pielii şi elasticitate pereţilor vasculari. O alimentaţie bogată în siliciu poate preveni osteoporoza, ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arteriali), ridarea tenului, subţierea şi căderea părului, ruperea unghiilor şi apariţia cariilor.

El dă strălucire dinţilor, unghiilor şi părului. Siliciul există şi în ţesutul pulmonar, de aceea este recomandat pentru remineralizarea bolnavilor de tuberculoză. Pentru că ajută la formarea oaselor şi cartilajelor, mineralul nu trebuie să lipsească din alimentaţia gravidelor şi din cea a copiilor care suferă de rahitism. De asemenea, el contribuie la asimilarea fosforului, care este foarte important pentru sănătatea creierului.

Cerealele integrale, sursă bogată

Din fericire, mineralul se găseşte în multe dintre alimentele pe care le consumăm, dar în special în fructe şi în legume. Unele dintre cele mai bogate surse sunt cerealele integrale, merele, portocalele, lămâile, strugurii, stafidele, migdalele, alunele, nucile, seminţele în general, varza, morcovii, dovleacul, fasolea verde, castraveţii, ciupercile, ceapa, prazul, păstârnacul, urzicile şi ridichile. Dintre toate acestea, cerealele integrale conţin o formă de siliciu foarte uşor de asimilat şi ele ar trebui să fie prima opţiune în cazul unei carenţe. Cerealele decorticate şi produsele obţinute din acestea (pâinea albă, de exemplu) nu conţin siliciu.

De altfel, toate produsele rafinate sau procesate pierd acest nutrient. Berea şi mierea au, de asemenea, o cantitate mai mare din acest mineral în compoziţie. El există şi în apă, în cantităţi diferite de la o zonă geografică la alta. Dintre sursele animale, peştele conţine siliciu.

Pentru că alimentele care conţin acest mineral sunt numeroase, ne putem asigura, de obicei fără probleme, necesarul zilnic. Carenţa de siliciu este rar întâlnită. Ea apare la persoanele care nu mănâncă în mod regulat legume şi fructe şi la vârstnici, pentru că mineralul se asimilează mai greu odată cu înaintarea în vârstă.

Ştiai că...

...importanţa acestui mineral pentru sănătate a fost identificată abia în anii '70?

...contribuie la întărirea sistemului imunitar?

...un nivel scăzut de estrogen scade capacitatea de absorbţie a siliciului în organism?

...siliciul se găseşte şi în cristalinul ochilor?

...mai este numit şi „mineralul frumuseţii"?

...excesul de siliciu nu este toxic pentru organism?
...s-a observat că frecvenţa cancerului este mai mică în regiunile bogate în siliciu?

...mineralul este util persoanelor care suferă de afecţiuni nervoase şi celor care vor să-şi crească performanţele intelectuale?

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Prezenţa siliciului în organism este foarte importantă. Mineralul este deosebit de necesar pentru absorbţia calciului în primele stadii ale formării oaselor, dar şi pentru menţinerea sănătăţii scheletului pe parcursul vieţii. Este implicat în formarea colagenului şi este important pentru sănătatea unghiilor, pielii şi părului. Siliciul este, de asemenea, necesar pentru menţinerea flexibilităţii arterelor şi joacă un rol major în prevenirea bolilor cardiovasculare.

El stimulează sistemul imunitar şi întârzie procesul de îmbătrânire a ţesuturilor. Nivelul acestui mineral în organism scade odată cu vârsta. Prin urmare, persoanele în vârstă au nevoie de un aport mai mare de siliciu, faţă de cele tinere.

Beneficiu

Siliciul este necesar pentru asimilarea fosforului şi vitaminei B1.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite