Există adevăr în regula de cinci secunde? Bacteriile chiar „aşteaptă“ atât înainte să infecteze alimentele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii am auzit de regula de cinci secunde: dacă scapi mâncare pe jos, ai timp cinci secunde s-o ridici, înainte să se „infecteze“ cu tot felul de „animăluţe“. Normal că această idee a fost demontată. Însă a apărut un nou studiu, care spune că ar putea fi ceva adevăr în ea. Anumite alimente iau mai greu bacteriile de jos, plus că totul depinde de locul în care scapi mâncarea.

Un nou studiu a descoperit că dacă ridici imediat alimentele scăpate pe jos, riscul contaminării cu bacterii scade, dând astfel puţină credibilitate „regulii de cinci secunde“.

O echipă de biologi conduşi de profesorul de microbiologie Anthony Hilton de la Universitatea Aston din Marea Britanie a testat cât timp îi ia bacteriei Escherichia Coli sau Stafilococului auriu să se transfere pe mâncarea care a ajuns pe podea. S-au testat perioade de timp între 3 şi 30 de secunde. Echipa de cercetători a aruncat pe jos paste, pâine prăjită, un biscuite şi bomboane lipicioase. Şi suprafeţele podelei au variat, de la parchet laminat sau gresie, până la podele mochetate, notează „Headlines and Global News“.

Există riscuri în consumarea alimentelor scăpate pe jos, riscuri care depind foarte mult de bacteriile prezente pe podea în momentul respectiv. Totuşi, descoperirile noastre aduc anumite lămuriri acelora care au aplicat această regulă de cinci secunde timp de ani de zile, în ciuda părerii generale că este doar un mit“, spune prof. Hilton.

Regula de cinci secunde sugerează că un aliment scăpat pe jos este sigur pentru consum dacă este cules într-un interval de cinci secunde după ce a căzut. Echipa de cercetători a descoperit nu numai că o recuperare rapidă limitează numărul de bacterii de pe aliment, dar şi cantitatea bacteriilor depinde de tipul de podea pe care a fost scăpat alimentul.

„Am descoperit dovezi că transferul de bacterii de afară în interior este limitat de covoare. Suprafeţele acoperite de mochete sau covoare reprezintă cel mai mic risc de transfer bacterian pe alimentul scăpat“, continuă profesorul în comunicatul de presă.

Bacteriile vor ajunge cu uşurinţă pe mâncarea umedă, cum ar fi spaghetele sau bomboanele lipicioase, în special dacă va fi scăpată pe gresie sau parchet laminat şi lăsată acolo timp de mai mult de cinci secunde.

Cercetătorii au mai realizat şi un sondaj printre studenţii facultăţii britanice. Aproape 90% din ei au spus că ar mânca alimentele scăpate pe jos. „Studiul nostru a arătat că foarte mulţi oameni nu vor ezita să mănânce ceva scăpat pe jos, iar femeile sunt chiar mai înclinate să facă asta. Însă mulţi urmează această regulă de cinci secunde, regulă care, după cum a demonstrat studiul nostru, este mai mult decât un simplu mit“, conchide Hilton.


Citeşte şi:

Miturile despre igiena ta şi a casei tale, spulberate

Microbii te pândescm putem spune fără să greşim, la tot pasul, iar obiceiurile în ceea ce priveşte propria igienă sau cea a căminului pot fi mai greşite decât crezi. Probabil, eşti plin de bacterii chiar acum, în timp ce citeşti aceste rânduri.

FOTO Cele mai murdare 10 obiecte din casa ta. Toaleta şi coşul de gunoi nu sunt pe listă

Locuinţa este sursa unei pleiade de ustensile şi obiecte de uz casnic necesare în activităţile de zi cu zi care sunt, de multe ori, medii fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Stetoscopul medicilor, mai murdar ca mâinile

Principala sursă de bacterii într-un spital sunt mâinile medicilor, însă şi stetoscopul joacă un rol important. Un nou studiu realizat de elveţieni a scos la iveală că stetoscopul este uneori chiar mai murdar ca mâinile.

Cât de periculos este un pupic de la căţel pentru sănătatea ta

Să compari gura câinilor cu cea a oamenilor este ca şi cum ai compara merele cu perele, adică nişte mere foarte murdare cu nişte pere foarte murdare. Ambele specii au guri care găzduiesc cam acelaşi număr de bacterii. Însă un sărut câinesc pare a fi mai puţin periculos decât, să zicem, un sărut cu un alt om.

Care este cel mai murdar obiect din casă?

Majoritatea oamenilor au impresia că baia este cameră cea mai afectată de numărul microbilor şi al bacteriilor dăunătoare. Cu toate că are şi baia locurile ei, bucătăria rămâne prima care să-ţi ofere motive de grijă, potrivit NFS (Nutrition & Food Security), organizaţie non-profit care se ocupă cu dezvoltarea standardelor de sănătate publică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite