Ritmul de mers la vârsta de peste 40 de ani este un indicator al îmbătrânirii organismului. Studiu

Ritmul de mers la
vârsta de peste 40 de ani este un indicator al îmbătrânirii organismului. Studiu

Mişcarea este un semn al sănătăţii organismului

Persoanele care obişnuiesc să meargă încet au plămânii, dantura şi sistemul imunitar într-o stare mai avansată de degradare, în comparaţie cu indivizii care merg într-un ritm mai alert, potrivit studiului publicat în jurnalul JAMA Network Open şi citat de bbc.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acest studiu a relevat că un ritm lent de mers semnalează o problemă cu câteva decenii în plus la vârsta înaintată“, a rezumat Terrie E. Moffitt, autoare principală a studiului, de la King's College London şi Duke University.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat timp de 45 de ani aproape o mie de persoane născute în acelaşi an în Noua Zeelandă. Potrivit agerpres.ro. oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că rezultatele testelor cognitive efectuate când cei 904 participanţi la studiu aveau vârsta de trei ani puteau prezice ritmul de mers al acestora la 45 de ani şi prin urmare puteau fi făcute estimări legate de evoluţia persoanei şi de cât de repede va îmbătrâni.

Cele mai recente analize ale creierului au indicat că cei care merg mai lent tind să aibă un volum total al creierului mai mic, o grosime medie inferioară a cortexului cerebral, o suprafaţă mai mică a creierului şi o incidenţă mai mare a leziunilor mici în substanţa albă.

Studiul sugerează existenţa unor indicii la începutul vieţii prin care se poate estima viteza de deplasare a unei persoane în jurul vârstei de 40 de ani, deşi unele dintre diferenţe în ceea ce priveşte starea de sănătate şi cogniţia pot fi asociate stilului de viaţă ales.
De asemenea, ritmul lent de mers a fost asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a demenţei şi declinului cognitiv.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, măsurarea vitezei de mers la vârstă fragedă poate fi un mod de testare a tratamentelor pentru încetinirea îmbătrânirii. De asemenea, ar fi un indicator timpuriu al sănătăţii creierului şi corpului, astfel încât oamenii să poată face schimbări în stilul lor de viaţă cât timp sunt încă tineri şi sănătoşi, au adăugat cercetătorii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: