Reţeta perfectă pentru infarct şi diabet: mezeluri, sucuri dulci din belşug şi prea puţine nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele sunt bogate în vitamine şi minerale. Medicii recomandă 3 porţii pe zi
Fructele sunt bogate în vitamine şi minerale. Medicii recomandă 3 porţii pe zi

Anumite obiceiuri alimentare ne cresc riscul de a dezvolta boli grave precum cele cardiovasculare, vascular-cerebrale sau diabet, arată un nou studiu. Ce şi cât este recomandat de medicii nutriţionişti.

Excesul sau excluderea anumitor alimente şi nutrienţi contribuie la aproape jumătate din decesele provocate de bolile cardiovasculare şi de diabet din SUA, potrivit AP, care citează un studiu guvernamental publicat în revista „ Journal of the American Medical Association“.

 Printre alimentele „prietenoase“ care nu sunt consumate în cantităţi suficiente se numără: nucile şi seminţele, fructele de mare şi peştele (somon, sardine), bogate în acizi graşi omega-3; fructele şi legumele; vegetalele şi cerealele integrale. Alimentele „neprietenoase“ se află sarea, mezelurile – inclusiv şunca, salamul şi hot dog-ul - carnea roşie, respectiv fripturile la grătar şi hamburgerii, precum şi băuturile dulci.

Cercetarea arată că aproximativ 700.000 de persoane au decedat în 2012 din pricina bolilor de inimă, atacurilor vascular-cerebrale şi diabetului şi a analizat totodată obiceiurile alimentare ale unor pacienţi cu aceste boli. S-a constatat că, de cele mai multe ori, aceşti pacienţi nu urmau indicaţiile alimentare făcute de medicii specialişti.

Potrivit aceleiaşi surse, 10 ingrediente combinate contribuie cu 45% la decesele produse din cauzele menţionate mai sus. Autorul studiului, Renata Micha, specialist în sănătate publică şi nutriţionist la Tufts University, a exemplificat prin faptul că sarea creste tensiunea arterială supunând unui stress suplimentar inima şi vasele de sânge. Nucile conţin grăsimi sănătoase care pot îmbunătăţi nivelul colesterolului, în timp ce şunca şi mezelurile, în general, conţin grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului „rău“ – LDL.

În cadrul studiului se consideră că sarea este problema majoră, cu legături în aproape 10% din cauzele de deces. Mezelurile consumate în exces şi excluderea nucilor, a seminţelor şi a peştelui bogat în omega-3 contribuie la aceste decese în proporţie de 8%.

Agenţia Naţională pentru Alimente şi Medicamente - The Food and Drug Administration - a recomandat recent modificarea ghidurilor de marcare a alimentelor excesiv de sărate, în special mezelurile, şi a crescut taxele pe băuturile dulci.

Care sunt alimentele „prietenoase“ şi în ce cantităţi trebuie consumate

Fructe – 3 porţii pe zi

Vegetale – 2 - 4 porţii pe zi

Nuci, seminţe, carne, pui peşte – 2-3 porţii pe zi

Cereale integrale – 2 porţii pe zi

Alimente „neprietenoase“

Carne roşie – o porţie pe săptămână ( o friptură de mărime medie sau echivalent)

Carnea procesată – exclusă

Băuturile dulci – nerecomandate

Sare – 2 grame pe zi

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite