Recomandări pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare

Recomandări
pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare

Toxiinfecţiile alimentare pot fi prevenite dacă respectăm câteva reguli simple. FOTO: Shutterstock

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi, de aceea, este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 şi 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade Celsius.

Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

De asemenea, ANMSVSA recomandă ca alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj, iar alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite.

Este recomandat să îndepărtaţi alimentele alterate, pentru că sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente şi să spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma, adaugă specialiştii.

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numărul de telefon 0800 826 787.

Principalele simptome apărute în toxiinfecţia alimentară sunt: diareea, greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale.

Simptomele severe ale toxiinfecţiei alimentare includ:  slăbiciunea musculară, oboseala, ameţeala, vederea înceţoşată, durere abdominală care se intensifică în timpul mersului, senzaţie de leşin şi  lipsa ori cantitatea insuficientă de urină eliminată, ca urmare a deshidratării severe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările