Prunele combat depresia. Ce alte alimente îmbunătăţesc dispoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea anotimpurilor poate duce şi la modificări ale dispoziţiei şi chiar la stări depresive. Acestea pot fi combătute nu doar cu medicamente, ci şi prin stilul de viaţă şi alimentaţie.

Tristeţea persistentă, apatia, lipsa de energie şi de chef de viaţă sunt semne că depresia e pe cale să se instaleze. O putem combate şi cu ajutorul alimentaţiei şi a stilului de viaţă care să excludă sedentarismul.

Multe dintre alimente furnizează organismului un aminoacid important şi anume trioptofanul, un precursor al serotoninei, supranumită şi hormonul fericirii. Alimentele bogate în triptofan sunt peştele, ouăle, cerealele integrale nerafinate, arahidele, nucile cahu, alunele de pădure nesărate şi neprăjite.

De exemplu, nucile caju conţin circa 0,3 – 0,4 grame de triptofan la 100 de grame, putând fi consumate 50 de grame pe zi, aportul caloric fiind de circa 320 de kilocalorii, în cure de o jumătate de lună, mai ales pe timpul iernii, de preferat la micul dejun, împreună cu puţină miere sau seara până în ora 20.00.

Prunele crude sau uscate sunt şi ele dătătoare de bună dispoziţie având un efect antidepresiv, chiar şi preparate sub formă de magiun, fără alte adaosuri.

Consumul excesiv de alimente industrializate, în special pe bază de carne, brânzeturi şi zaharuri determină apariţia depresiei prin faptul că determină apariţia acidozei metabolice. Alimentel bogate în vitamina B combat acidoza şi apariţia depresiilor. Această vitamină se găseşte în germeni de grâu proaspeţi, drojdia de bere din suplimente, ficat şi cereale integrale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite