Proteinele animale sau vegetale menţin masa musculară până la bătrâneţe. Care este cantitatea zilnică recomandată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteinele din pui sau cele de origine vegetală aduc aceleaşi beneficii pentru persoanele care-şi doresc muşchi puternici şi sănătoşi
Proteinele din pui sau cele de origine vegetală aduc aceleaşi beneficii pentru persoanele care-şi doresc muşchi puternici şi sănătoşi

O dietă bogată în proteine, din orice surse, contribuie la menţinerea muşchilor mari şi puternici, mai ales a cvadricepşilor – muşchi situaţi în partea anterioară a coapselor. Proteinele se găsesc în special în carne roşie, pui, peşte, ouă, vegetale, cereal, lactate şi nuci.

Un studiu făcut la Universitatea Lowell din Massachusetts şi publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition“ arată că persoanele care au o alimentaţi bogată în proteine au şi o masă muscular mai mare şi cvadricepşi mai puternici, potrivit agerpres.ro.

Aceşti muşchi mari şi puternici pot fi menţinuţi până la bătrâneţe în cazul respectării dietei. Consumul standard recomandat adulţilor este de 0,8 grame de proteine per kilogram corp — de exemplu, circa 56 de grame de proteine pe zi pentru un sedentar care cântăreşte 70 de kilograme.

Ce aduce nou această cercetare este faptul că dacă până acum nu se ştia cu siguranţă dacă persoanele care-şi iau proteinele în special din carne au mai multe beneficii decât acelea care le iau din surse vegetale. Ei bine, spun cercetătorii, nu există nicio diferenţă.

În cadrul studiului recent, oamenii de ştiinţă au utilizat date de la 2.986 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 19 şi 72 de ani, care au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare între anii 2002 şi 2005. Dintre aceştia, 82% îşi luau cantitatea de proteine recomandată din alimentaţia zilnică.

Cercetătorii au observat o legătură între consumul de proteine şi masa musculară şi forţa, acestea fiind mai însemnate în rândul persoanelor care consumau o cantitate mai mare de proteine.

Subiecţii cu cel mai mare aport de proteine în dietă consumau circa 1,8 grame per kilogram-corp în fiecare zi în comparaţie cu 0,8 grame per kilogram-corp, în cazul celor care mâncau cele mai puţine proteine.

Oamenii de ştiinţă au observat că sursa proteinelor nu modifica rezultatul — o persoană care consuma o cantitate mare de carne roşie, spre exemplu, avea aceleaşi beneficii ca una care lua aceeaşi cantitate de proteine din legume.

Într-o cercetare precedentă, Kelsey Mangano – coordonatorul actualului studiu - şi colegii săi au descoperit că persoanele în vârstă care îşi luau cea mai mare parte din proteine din carnea roşie şi din cea procesată „manifestau cea mai scăzută densitate osoasă în comparaţie cu alte grupe“'.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite