Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live: excesul de kilograme în copilărie condamnă la o perpetuă luptă cu greutatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie Anamaria Iulian (dreapta), nutriţionist comportamental şi psihoterapeut, discutând cu Andrada Floria (stânga), editor Sănătate, în cadrul emisiunii Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Medicul de familie Anamaria Iulian (dreapta), nutriţionist comportamental şi psihoterapeut, discutând cu Andrada Floria (stânga), editor Sănătate, în cadrul emisiunii Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Cazul băiatului de 5 ani care cântăreşte 120 de kilograme, din Dolj, nu este singular în România. De altfel, statisticile arată că numărul copiilor români obezi este din ce în ce mai mare, iar proporţia lor variază în prezent între 10% şi 14%. Medicul Anamaria Iulian, nutriţionist comportamental şi psiholog, a explicat, la Adevărul Live, care sunt cauzele şi consecinţele obezităţii infantile în România.

Anamaria Iulian, medic de familie, nutriţionist comportamental şi psihoterapeut, ne-a împărtăşit, la emisiunea Adevărul Live, din experienţa tratamentului obezităţii la copii, dobândită în taberele de nutriţie pe care le organizează.

„Supraalimentaţia şi lipsa de mişcare” sunt principalele două cauze ale supraponderabilităţii şi ale obezităţii în rândul copiilor, în opinia nutriţionistului Anamaria Iulian.

„Trebuie să discutăm despre felul în care mănâncă copilul. La copii, obezitatea înseamnă condamnarea copilului la o perpetuă problemă cu greutatea”, a afirmat Anamaria Iulian.

Obezitatea infantilă, favorizată de prototipul copilului roşu în obraji

Medicul de familie a comentat şi cazul copilului din comuna doljeană Drăgoteşti care, la doar cinci ani, cântăreşte 120 de kilograme

„Cazul este unicat prin dramatismul situaţiei. Este nevoie de educaţie. Mama respectivă trebuie să înveţe ce se întâmplă cu copilul ei. Eu nu înţeleg incapacitatea ei, relativa ei imobilitate timp de cinci aproape şase ani. Femeia s-a resemnat şi nu a mai luptat pentru copilul ei.”

Problema obezităţii infantile din România are la bază şi un factor socio-cultural: prototipul copilului roşu în obraji şi uşor dolofan. Acest factor pune piedici semnificative în procesul de conştientizare a obezităţii în rândul copiilor, în opinia medicului nutriţionist Anamaria Iulian.

„De regulă, mămicile nu conştientizează în timp util că micuţii lor au probleme de greutate. Există nişte evenimente care precipită comportamentul mamei, cum ar fi atunci când, după masă, copilul deschide uşa frigiderului pentru a mai mânca.”

 Anamaria Iulian medic nutritionist

Anamaria Iulian (foto dreapta) a vorbit şi despre impactul psihologic pe care îl are supraponderabilitatea sau obezitatea asupra copilului, adult în devenire: „La vârstă adultă, aceşti copii au de suferit la locul de muncă pentru că primesc etichete”.

Prevenire înainte de tratament

Totodată, nutriţionistul a atras atenţia că, înainte de tratare, bolile pot şi trebuie prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă. 

„50% din bolile specifice vârstei adulte pot fi evitate prin alimentaţie. La vârsta de doi-trei ani, grăsimilie sunt esenţiale pentru dezvoltarea organelor de simţ şi nu există un risc asupra greutăţii corporale pentru că, treptat, dieta se va modifica. Din partea mea, nu poţi nici să nu-i dai niciodată dulciuri, căci copiii se întâlnesc cu alţi copii şi experimentează diverse alimente.”

Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live


 

Sfat pentru viitoarele mămici

„Dacă te hotărăşti să faci un copil, atunci ar trebui să-ţi reglezi dieta cu un an înainte, iar în timpul sarcinii nu trebuie să faci prostii. După ce s-a născut copilul, fructele au o importanţă majoră”, a afirmat medicul de familie Anamaria Iulian.

Alimentaţia sănătoasă, „provizorie” la români

Deşi alimentaţia sănătoasă a devenit un subiect comun, prea puţini oameni respectă regulile acesteia pe o perioadă lungă de timp, consideră nutriţionistul. 

„Nimic nu durează mai mult decât provizoratul. Când vreau să fac o schimbare comportamentală, nimic nu este simplu. Trebuie să învăţăm că organismul funcţionează diferit în funcţie de orele zilei, nu are mereu nevoie de alimente, ci şi de odihnă.“

Contează cum privim problema

Anamaria Iulian, nutriţionist şi psihoterapeut, a vorbit şi despre problema perceţiei regimurilor de slăbire şi a alimentaţiei sănătoase. „În loc să am o raţionalizare, în loc să spun «nu», trebuie să zic «aş putea să încerc». «De mâine nu mai pun zahăr în cafea, folosesc sirop de agave». Printr-o astfel de abordare, se va întâmpla ceva la nivel de afect. Voinţa este ceva care ţine de cogniţie, dar este percepută ca fiind impusă din exterior, motiv pentru care apare frustrarea, ce va da peste cap toate bunele intenţii.”

„Dacă vreau să slăbesc, trebuie să creez senzaţia de boom caloric, prin consumul celor trei mese pe zi. La cină, nu am să-i dau organismului nutrienţi cu calitate energetică. Îi dau proteine din carne şi din legume. Chiar dacă fructele sau legumele dau senzaţia de foame, aceasta este o falsă percepţie”, a continuat Anamaria Iulian.

În calitate de nutriţionist, ea a explicat că trebuie să se ia în calcul preferinţele culinare ale pacientului pentru ca regimul de slăbire să aibă şanse cât mai mari de succes. „Cel mai simplu este să plecăm de la ce pacientului îi place, apoi să construim.”

Despre taberele de nutriţie

Anamaria Iulian a vorbit şi despre taberele de nutriţie pentru copii pe care le organizează şi în care lucrează cu „dependenţa de diverse alimente, cu agresivitatea”, dar şi cu modul în care micuţii se raportează la familie. 

„Copiii sunt forţaţi să meargă în tabere, se simţi resemnaţi, dar senzaţia dispare atunci când văd că mâncarea este foarte bună. Facem împreună salate, iaurt, brânză. Au trei mese şi două gustări. Nu sunt forţaţi să mănânce, dar din respect pentru cei care au pregătit alimentele trebuie să încerce cinci linguri. Apoi vin singuri să îţi spună dacă pot să mai încerce”, a povestit nutriţionistul.


Citeşte şi:

EDITORIAL Simona Catrina: Avem graşi fiindcă n-avem mâncare

Am văzut la televizor, aşa cum aţi văzut cu toţii, un copil de 5 ani care are 120 de kilograme. Să mai aud eu vreun tâmpit care spune că obezii sunt nişte nesimţiţi! În sfârşit, se recunoaşte public: obezitatea e boală cronică.

FOTO Tragedia copilului din Dolj care, la 5 ani, cântăreşte 120 kg! Medicul din comună: „Pe mamă o interesează banii“

Un copil de 5 ani din comuna doljeană Drăgoteşti este crescut în condiţii greu de imaginat. Este atât de gras încât nu se poate ţine pe picioare, iar când i se face foame mama îi dă mâncare de porci.

Copilul care are 120 de kilograme la 5 ani va fi dus la Bucureşti

Băiatul care a fost diagnosticat cu obezitate morbidă încă de la vârsta de 2 ani va ajunge în capitală, unde poate beneficia de tratament gratuit.

FOTO Tragedia copilului din Dolj care, la 5 ani, cântăreşte 120 kg! Familia îl ţine în curte aproape dezbrăcat

Alexandru Negrici, în vârstă de 5 ani, din comuna doljeană Drăgoteşti, a fost diagnosticat în urmă cu patru ani cu obezitate morbidă. Copilul care cântăreşte acum 120 de kilograme trăieşte în condiţii greu de imaginat.

Obezitatea infantilă afectează papilele gustative. Gusturile pe care nu le simt copiii obezi

Kilogramele în exces la vârste fragede afectează sensibilitatea papilelor gustative, copiii obezi făcând  diferenţa mai greu între gusturile mâncărurilor decât cei care au greutatea corporală potrivită înălţimii şi vârstei.

Obezitatea infantilă poate fi depistată încă de la naştere

Riscul ca un bebeluş să devină obez în copilărie poate fi identificat încă de la naştere folosind o formulă simplă care combină mai mulţi factori cunoscuţi, susţin cercetătorii citaţi de BBC.

Cât de periculoasă este obezitatea?

Cu patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală, România a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa. Acelaşi studiu arată că 30% din românce sunt supraponderale, iar la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare: 40% din copii sunt obezi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite