Poate fi prevenit cancerul mamar prin schimbarea dietei? Cum răspund specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce schimbare în dietă poate să facă o femeie în viaţa sa dacă vrea să evite diagnosticul de cancer mamar? Medicii specialişti ai Clinicii Mayo îi dau răspunsul.

E minunat să vrei să faci tot ce este posibil pentru a evita îmbolnăvirea, susţin aceştia. Totuşi, în afară de multă cercetare, sunt puţini factori care ţin de stilul de viaţă despre care s-a descoperit că au o strânsă legătură cu cancerul mamar.

Majoritatea schimbărilor stilului de viaţă au ca urmare doar o reducere modestă sau nicio reducere a riscului de cancer. Printre cei care au beneficiat de cea mai mare atenţie, sunt factorii legaţi de alimentaţie, consumul de alcool şi activitatea fizică.

Cercetătorii au început să studieze rolul dietei în deavoltarea cancerului mamar după ce au observat variaţii uluitoare ale ratelor cancerului la diverse populaţii. De exemplu, cancerul mamar este mai puţin răspândit în ţările din Orientul Îndepărtat, unde oamenii consumă mai puţine grăsimi, în schimb, mai multe produse din soia.

În orice caz, există multe diferenţe dintre americancele din prezent şi aceste populaţii, dintre care una e alimentaţia. De asemenea, cercetătorii studiază legătura dintre dietă şi genetică. De exemplu, elementele nutritive din dietă pot proteja împotriva deteriorării ADN-ului şi astfel ajuta la prevenirea dezvoltării genelor anormale – cu mutaţii – asociate cu cancerul.

Unii cred că factorii care ţin de dietă, combinaţi cu activitatea fizică şi controlul greutăţii pot întârzia sau preveni deavoltarea cancerului mamar la persoanele care au o predispoziţie genetică crescută la această boală.

Imagine indisponibilă

Majoritatea studiilor nu au găsit o relaţie certă

Studierea legăturiii dintre dietă şi rolul cancerului mamar este adesea intens mediatizată, dar, în pofida efectuării a numeroase cercetări, există o lipsă de consens pe acest subiect. Deşi mai mulţi factori care ţin de dietă ar putea influenţa riscul de cancer, majoritatea studiilor nu au găsit o relaţie certă între consumul redus al anumitor alimente sau băuturi şi prevenirea cancerului mamar.

Grăsimile din dietă au beneficiat de o atenţie specială. Primele studii sugerau că un consum bogat în grăsimi se asociază cu o incidenţă crescută a cancerului mamar. În anii 1980, organizaţiile publice de sănătate au recomandat să se consume mai puţine grăsimi în vederea reducerii riscului de cancer. De atunci însă, majoritatea studiilor nu au descoperit nicio legătură între consumul ridicat de grăsimi şi riscul de cancer de sân.

Un grup de cercetători a studiat rezultatele a şapte studii diferite care examinau grăsimile din dietă şi riscul de cancer mamar. Cele şapte studii ofereau informaţii despre obiceiurile alimentare a 350.000 de femei . Cercetătorii nu au găsit vreo asociere între grăsimile din dietă şi cancerul mamar. Studiul a conchis că nici măcar dietele foarte sărace în lipide nu protejează de cancerul mamar.  

Rezultatele în principal negative ale studiilor cancerului mamar şi grăsimilor din dietă sunt determinate de mai mulţi factori. În primul rând, studiile care arată rate diferite de cancer mamar în diferite ţări nu pot separa cu uşurinţă dieta şi alţi factori de risc. În al doilea rând, este dificil de studiat un nutriment individual precum grăsimea deoarece alimentele conţin mai multe nutrimente.

Dietele bogate în grăsimi sunt bogate şi în calorii şi pot contribui la apariţia obezităţii, care este un factor de risc pentru cancerul mamar în rândul femeilor aflate la menopauză. De asemenea, se ştie că obezitatea creşte nivelul estrogenului şi al altor hormoni care pot influenţa dezvoltarea cancerului mamar.  

Este posibil ca efectul dietei asupra riscului de cancer mamar să depindă de timp, astfel că aspecte ale dietei din copilărie şi adolescenţă când sânii sunt în dezvoltare pot să afecteze riscul de cancer mamar, mai târziu în viaţă.  

Despre tipurile de grăsimi

Efectul grăsimilor asupra cancerului mamar poate depinde de tipul de grăsime consumată. Mai multe studii au încercat să stabilească dacă grăsimile saturate, mononesaturate şi polinesaturate au efecte diferite asupra dezvoltării cancerului mamar. Unele studii preliminare au arătat un efect protector al uleiului de măsline, bogat în grăsimi mononesaturate. Totuşi, studii asupra altor tipuri de grăsimi mononesaturate nu au descoperit aceeaşi asociere, sugerând că beneficiile uleiului de măsline pot proveni de la alte nutrimente conţinute de acesta.

În prezent, experţii recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu uleiul de măsline sau cu alte uleiuri mononesaturate pentru a reduce riscul de boală cardiacă. Astfel, poate apărea şi un uşor efect de reducere a riscului de cancer mamar.

Două tipuri de grăsimi polinesaturate a căror legătură cu cancerul mamar a fost studiată este omega-3 şi omega-6. Acizi graşi omega-3 se găsesc în somon, macrou, sardine, hering, biban, peşte-spadă, tonul şi în seminţe de in, nuci, ulei de rapiţă. În studiile făcute pe animale s-a arătat că un aport crescut de omega-3 din uleiurile de peşte încetineşte dezvoltarea şi creşterea tumorilor mamare. Majoritatea studiilor făcute pe oameni însă au găsit puţine dovezi care să susţină că un consum ridicat de peşte reduce riscul de a face cancer mamar.

Acizii graşi omega-6 se găsesc în uleiurile vegetale. Unele studii sugerează că pentru reducerea riscului de cancer mamar este important raportul dintre omega-3 şi omega-6 . În studiile efectuate pe animale  s-a arătat că un raport mare de acizi graşi reduce numărul, dimensiunea şi creşterea tumorilor mamare. Câteva studii preliminare efectuate pe oameni au descoperit că un raport mare de omega-3/omega-6 se asociază cun un risc redus de cancer mamar la femeile aflate înainte de menopauză.

Imagine indisponibilă

Despre fructe şi legume

Deşi o dietă bogată în fructe şi legume aduce o mulţime de beneficii sănătăţii, aceste alimente par să nu ofere o protecţie deosebită împotriva acestui tip de cancer. Studiile care au evaluat consumul de fructe şi legume în paralel cu riscul de cancer mamar au produs rezultate neconcludente. Analiza a 26 de studii a dus la concluzia că riscul de cancer mamar s-a redus odată cu creşterea consumului de legume şi s-a redus relativ puţin odată cu creşterea consumului de fructe.

Pe de altă parte, o analiză a opt studii publicate anterior, la care au participat peste 350.000 de femei nu a găsit vreo asociere între consumul de legume şi fructe şi riscul de cancer mamar.

Totuşi, consumul de fructe şi legume aduce multe beneficii sănătăţii, inclusiv reducerea riscului de diabet zaharat, obezitate şi boală cardiacă. Poate duce, de asemenea, la reducerea riscului altor forme de cancer, precum cel pulmonar şi cel de colon. American Cancer Society recomandă consumul a minimum cinci porţii de legume şi fructe pe zi.

Sursa: Clinica Mayo. Cancerul mamar, lector dr. Gabriel Cristian Viişoreanu, medic oncolog

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite