Piperul verde şi fructele sunt bogate în vitamina C. Principalele vitamine de care avem nevoie şi sursele lor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi piperul verde, nu doar fructele, este bogat în vitamina C
Şi piperul verde, nu doar fructele, este bogat în vitamina C

Vitaminele sunt acele substanţe care asigură creşeterea, dezvoltarea şi un metabolism normal pe parcursul vieţii. Importanţa unui aport adecvat de vitamine pentru sănătate a fost o temă intens dezbătură de specialişti  şi, în multe ţări, s-a ajuns la un consum excesiv de suplimente alimentare bogate în aceşti compuşi.

Vitaminele sunt acele substanţe chimice organice de care avem nevoie pentru a creşte şi a ne dezvolta normal pe tot parcusrul vieţii. Potrivit „Ghidului de nutriţie“ coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, deşi oamenii se bazează în principal pe surse externe de vitamine şi minerale, anumite bacterii intestinale produc vitamina K şi biotina, în timp ce vitamina D şi niacina – vitamina B 3 - sunt sintetizate din colesterol şi triptofan.

O alimentaţie completă şi variată reprezintă cea mai bună sursă de vitamine şi minerale de care avem nevoie, dau asigurări medicii nutriţionişti. Lipsa acestor vitamine din corp determină o serie de simptome, de la apariţia stărilor de oboseală şi până la rahitism şi tulburări de vedere.

Astfel, lipsa moderată a vitaminei B 1 – tiamina – duce la stări de oboseală, apatie, greaţă, nervozitate, iar în cazuri severe la insuficienţă cardiacă, polinevrită şi edeme. Tiamina se găseşte mai ales în cerealele integrale, dar şi în cele mai multe produse vegetale şi animale.

Vitamina B 2 – riboflavina – se găseşte în carne, ouă, brânză, organe, cereale integrale. Lipsa ei produce stomatită, chelioză sau dermatită seboreică.

Lipsa vitaminei B6 determină apariţia dermatitei seboreice, a coloraţiei în roşu a limbii, a iritabilitatăţii, nervozităţii şi convulsiilor. La fel ca şi celelalte vitamine din grupul B complex, se găseşte în organe, cărnuri slabe, cereale şi seminţe.

Anorexia, greaţa, oboseala, insomnia pot fi un rexultat al deficitului de acid pantotenic – vitamina B 5 -, în timp ce lipsa vitaminei B 12 duce la anemia pernicioasă şi a tulburărilor mentale.

Vitamina C este importantă în formarea colagenului şi absorbţia fierului, lipsa ei ducând la pierderi în greutate şi la producerea fracturilor osoase. Vitamina C se găseşte în citrice şi alte fructe, în piper verde şi vegetale.

Vitamina A este o altă vitamină importantă care ajută ochii să se adapteze şi procesele de creştere, lipsa ei ducând la tulburări de vedere şi la o dentiţie anormală. Se găseşte în carne, ouă şi lactate.

Vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului, a fosforului şi în mineralizarea osoasă, deficitul soldându-se cu apariţia rahitismului şi a osteomalaciei. Vitamina d se gîseşte în vegetale şi fructe galbene, în alimente fortificate cu vitamina D precum cerealele, lactatele şi uleiul de peşte.

Vitamina E este un antioxidant care ajută în combaterea radicalilor liberi şi se găseşte în uleiuri vegetale, oleaginoase, seminţe, ouă, carne.

Vitamina K ajută la sinteza factorilor de coagulare şi în metabolismul glutamatului, lipsa ei ducând la perturbări în coagularea sîngelui şi la apariţia bolii hemoragice la nou-născut. Se găseşte în lactate, carne, ouă, fructe şi vegetale.

În anumite situaţii – este cazul femeilor însărcinate, a pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale majore sau suferă de sindroame de malabsorbţie – necesarul de vitamine să fie mai mare. Întrucât în doze mari, anume vitamine pot produce manifestări de toxicitate, înainte de orice administrare suplimentară este necesar să întrebăm medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite