Permis şi interzis în hipertensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul alimentar joacă un rol foarte important în menținerea sub control a tensiunii arteriale. De aceea, ai grijă ce incluzi în meniul zilnic şi, mai ales, în ce cantitate.

Sărurile, cele mai nocive

Dieta persoanei cu hipertensiune înseamnă în primul rând lipsa sării din mâncare, sau, mai exact, a sodiului pe care aceasta îl conţine, deoarece s-a demonstrat că acest mineral măreşte tensiunea arterială.

Cel mai simplu mod de a renunţa la sare este să nu o adaugi în mâncare şi să nu ţii solniţa pe masă, pentru a nu fi tentat. Iar dacă nu poți renunța la ea, înlocuiește-o cu sare de potasiu, pe care o găsești la farmacie.

Sub nicio formă nu trebuie să substitui sarea cu condimentele din comerţ. Acestea conţin o cantitate foarte mare de glutamat de sodiu, de altfel, principalul vinovat de creşterea valorilor tensiunii arteriale.

De asemenea, trebuie să elimini din dietă alimentele care au în compoziţia lor foarte multă sare, precum brânza sărată, afumăturile, conservele şi murăturile.

Crește cantitatea de potasiu

Studiile recente au arătat că un consum redus de potasiu poate fi un factor important în apariţia hipertensiunii arteriale.

De aceea, nutriţioniştii recomandă să se consume foarte multe banane, portocale, caise, roşii, vinete şi cartofi, deoarece au un conținut scăzut de sodiu şi ridicat de potasiu.

Atenţie la grăsimi!

image

În general, hipertensiunea arterială se manifestă împreună cu alte două boli, la fel de grave: obezitatea şi diabetul. De aceea, scăderea în greutate este prima recomandare pe care o va face medicul persoanelor hipertensive și, pe deasupra, upraponderale.

Aceasta deoarece, pentru fiecare kilogram pierdut, valorile tensiunii arteriale scad cu aproximativ 1 mm Hg. De aceea, dacă ai câteva kilograme în plus, trebuie să adopţi o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre alimentare. În acest sens, evită să mănânci alimente cu un nivel ridicat de colesterol, precum ouă, ficat, carne de porc şi peşte gras.

Le poţi înlocui cu carne slabă de pui sau de curcan, cu produse pe bază de soia şi cu cereale. Totodată, renunţă la dulciuri şi la produsele de patiserie, deoarece sunt pline de calorii şi nu aduc niciun beneficiu organismului.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm foarte multe fructe, legume şi cereale integrale, care previn obezitatea şi bolile cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe şi din legume mai previn apariţia hiperglicemiei şi, implicit, a diabetului zaharat.

Cât alcool consumi?

image

Consumul regulat de băuturi alcoolice tari crește riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale, avertizează specialiştii.  Nu acelaşi lucru se poate spune despre vin.

Un pahar de vin pe zi reglează circulația sângelui. S-a mai dovedit că bărbații care beau o jumătate de pahar de vin pe zi trăiesc mai mult decât cei care beau bere sau băuturi spirtoase şi decât cei care nu consumă deloc alcool.

Nivelul scăzut de grăsimi  şi de sodiu, dar  ridicat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Specialistul nostru

image

Livia Nena


biolog nutriţionist Bio Nutriliv

O persoană hipertensivă trebuie sa fie foarte atentă la alimentaţie. În acest sens,  trebuie să evite în special excesul de sare şi de proteine. De asemenea, trebuie să stea departe de băuturile acidulate şi dulci, precum şi de cofeină şi de teină ((abuzul de cafea şi de ceai poate creşte valorile tensiunii).

În plus, trebuie să renunţe şi la fumat. Se recomandă un regim cu preponderenţă lacto-vegetarian, cu ceaiuri diuretice şi detoxifiante. 

Atenţie!

75 la sută din cantitatea zilnică de sare este „ascunsă“ în preparatele din comerţ.

Ghid de nutritie

image

Prof. dr. Gheorghe


Mencinicopschi Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Există bomboane sănătoase?

Câte bomboane ai voie să mănânci și care sunt cele mai bune opțiuni? Și în această săptămână, specialistul în nutriție te învață cum și cât să  mănânci pentru a rămâne sănătos!

Amestec de zahăr și de glucoză

image

Bomboanele conțin foarte multe zaharuri, sub forma siropului de glucoză, dextrozei, fructozei și zaharozei. Acestea se absorb rapid în organism și se transformă în grăsimi.

Pe de altă parte, aceste zaharuri epuizează funcția pancreasului, ceea ce duce mai devreme sau mai târziu la un diabet de tip 2. Consumate frecvent, bomboanele pot duce la ateroscleroză, cancer și pot afecta flora intestinală. Mai mult, au un conținut ridicat de coloranți de sinteză.

Alege-le pe cele cu cacao

De poftă, putem mânca o bomboană din când în când, însă trebuie să avem grijă să nu se transforme într-un obicei.

Evită bomboanele caramelizate, care se lipesc de dinți și care cresc astfel riscul apariției cariilor dentare. Alege-le mai degrabă pe cele care au un conținut ridicat de cacao.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite