Pâinea prăjită îngraşă la fel de mult ca şi cea proaspătă. Ce diferenţe există între diferitele tipuri de pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea din făină integrală are mai multe fibre insolubile care oferă senzaţia de saţietate mai mult timp
Pâinea din făină integrală are mai multe fibre insolubile care oferă senzaţia de saţietate mai mult timp

Pâinea este o sursă importantă de calorii şi carbohidraţi. Excluderea ei din dietă este o alegere greşită, dau asigurări medicii nutriţionişti.

Când plănuim o dietă de slăbit, primul lucru la care ne gândim este să renunţăm la pâine. Cât de adecvată este însă o astfel de opţiune? Obţinută din făină de grâu, albă sau neagră, numărul de calorii şi cantitatea de carbohidraţi nu diferă semnificativ.

În schimb, în funcţie de făina folosită, cantităţile de fibre alimentare, vitamine şi minerale, precum şi indicele glicemi pot să varieze.

În sortimentele de pâine cu adaos de seminţe creşte numărul caloriilor prin creşeterea procentului de lipide, se arată în „Abecedarul de obezitate“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Potrivit aceleiaşi surse, pâinea prăjită îngraşă la fel de mult ca şi cea proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde doar apa. Totuşi, prin prăjire se pare că scade indicele glicemic al pâinii şi aceasta devine mai uşor de digerat.

Excluderea pâinii din dietă este o alegere greşită, sunt de părere medicii nutriţionişti. Aceasta pentru că cerealele asigură un aport important de glucide complexe, proteine, vitamine – în special gruul B - şi minerale – fier, fosfor, magneziu. Excesul însă e dăunător, chiar dacă este vorba de cereale integrale întrucât aduc un aport crescut de calorii.

Cerealele integrale şi produsele de făină integrală conferă o senzaţie de saţietate şi energia pentru buna funcţionare a corpului. Prin conţinutul crescurt de fibre insolubile contribuie la menţinerea tranzitului intestinal normal şi au un rol în prevenirea unor tipuri de cancer. Prin conţinutul de fibre solubile par să contribuie la reducerea colesterolului din sânge.  

Pâinea, cerealele, prezul şi pastele alcătuiesc baza piramidei alimentare şi se recomandă consumul a 6-11 porţii în fiecare zi. Ce înseamnă asta? Potrivit sursei citate mai sus, o porţie - care poate să însemne 30 de grame de pâine (o felie) sau 25 de grame de fulgi de ovăz, 75 de grame de orez sau paste făinoase fierte, un biscuit, 20 de grame de popcorn preparat la microunde, fără adaos de ulei, 15 grame de covrigei, are aproximativ 15 grame de hidraţi de carbon şi 80 de kilocalorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite