Oul de prepeliţă are mai puţin colesterol decât cel de găină? Dimpotrivă, avertizează medicii nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ipoteză complet falsă este că ouăle provenite de la păsările mici, cum sunt, de exemplu, prepeliţele, nu ar conţine colesterol, fiind indicate în diverse diete. Profesorul dr. Nicolae Hâncu, medic diabetolog, specialist în boli metabolice şi de nutriţie, demontează acest mit, explicând cum stau, de fapt, lucrurile.

Oul este o sursă ideală de substanţe nutritive prin conţinutul într-o proporţie ideală de proteine, lipide, carbohidraţi, vitamine şi minerale.

Proteinele de calitate se găsesc, în principal, în albuşuri care înglobează în compoziţia lor toţi aminoacizii esenţiali.  Un ou mediu, care aduce doar 3% din aportul caloric într-o dietă de 2.000 de kilocalorii, asigură 11% din necesarul proteic al dietei respective.

Grăsimile din ou se găsesc în special în gălbenuş - circa  4,5 grame de lipide.

Totodată, oul este şi o sursă importantă de vitamine, cu excepţia vitaminei C. Astfel, în albuş se găseşte în special vitamina B2 şi niacina – vitamina B3, în timp ce în gălbenuş se găsesc cantităţi crescute de vitamine A, D, B6, K, E şi B12.

Cantitatea de minerale necesare funcţionării organismului – respectiv calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru, iod şi mangan – se găsesc în cantităţi relativ reduse, în schimb, oul este bogat în fier – 0,92 mg într-un ou mediu.

În „Abecedarul de nutriţie“ coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, se specifică faptul că oul este nutritiv şi are puţine calorii şi că, în baza acestor caracteristici, produce rapid senzaţia de saţietate prin întârzierea evacuării gastrice. Consumat în cantităţi moderate, de 2-3 pe săptămână, reprezintă alimentul ideal din dieta vârstnicilor, dar şi în diferite regimuri de slăbit.

Cu toate acestea, unele informaţii vehiculate mai ales în legătură cu ouăle provenite de păsările mici nu au nicio susţinere ştiinţifică. „O ipoteză complet falsă este că ouăle unor păsări mici – de exemplu, ouăle de prepeliţă – nu ar conţine colesterol, fiind indicate în diverse diete. Dimpotrivă, conţinutul de colestrol al acestor ouă este de 25 de ori mai crescut, comparativ cu oul de găină, raportat la dimensiunea mai redusă a oului“, potrivit sursei citate mai sus.

Astfel, conţinutul de colesterol dintr-un ou de găină este de 84 de miligrame la 100 de grame, în timp ce în cazul oului de prepeliţă este de 281 de miligrame, la aceeaşi cantitate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite