Aflate la limita legalităţii, mişcându-se între nişte repere nutriţionale foarte fragile - unele dintre ele chiar ilegale, aceste produse creează iluzia periculoasă a unui proces de slăbire accentuată.

Acum vreo zece ani, un tânăr, amator de culturism, începuse să consume diverse produse din această gamă. După ceva vreme, nemulţumit de "evoluţia" lui, începe să-şi facă injecţii cu Decanofort şi Naposim, nevrând să ia în serios avertismentele mele. De la o vreme, nu l-am mai întâlnit. După vreo doi ani, am aflat că murise din cauza unor afecţiuni grave ale ficatului. Avea vreo 28 de ani.
 
Practic, nu intri în vreo sală de fitness, fără să fii întâmpinat de oferte de produse care "te ajută în sport". Sunt legale, spun vânzătorii, n-au nimic sintetic, totul e natural. Mă uit cu groază la oameni care iau borcane întregi de prafuri şi pastile, fără să ştie ce bagă în ei. N-au răbdare să-şi construiască evoluţia sportivă în mod natural şi-atunci se iluzionează că aceste adjuvante îi vor creşte. Rezultatele se văd în timp. Şi nu sunt din cele aşteptate.

La fel şi cu produsele de slăbit. Este incredibil, cum oameni care n-au avut grijă de ei ani de zile, mâncând de toate, oricând şi oricât, cred că în câteva săptămâni - luni, vor reuşi să slăbească. Practic, e un afront la adresa inteligenţei, să crezi că după ani de zile de lipsă de respect faţă de corpul tău, timp în care s-au produs schimbări majore, la nivel metabolic, poţi să înghiţi câteva cutii de prafuri şi să redevii Adonis.
 Îmi pare rău, dar nu pot fi condescendent, în aceste cazuri.
 
Trebuie să înţelegem un singur lucru: nu există shortcut-uri! Nu poţi decât să faci mişcare, să ai o dietă sănătoasă şi să te înarmezi cu răbdare, determinare şi respect. Pentru că răul pe care ţi l-ai făcut mâncând în neştire şi fiind sedentar, nu poate fi plătit prin scurtăturile "pastilelor miraculoase". Repet, nu mă refer aici, la persoane care suferă afecţiuni, care au probleme medicale. Aceea e altă discuţie.

Din păcate, astăzi nu mai avem răbdare, vrem soluţii imediate, procedee miraculoase, care să ne facă din nou, frumoşi. E la modă să adoptăm terapii nonconvenţionale, dar nu ne întrebăm cât de verificate sunt ele. Vrem aminoacizi, dar luăm pastile în loc de polen. Soia face bine dar luăm prafuri, în loc să mâncăm soia. Un melanj de disperare, încrâncenare şi marketing agresiv, ne împinge să încălcam reperele bunului simţ alimentar, nutriţional. Clip-uri cu femei subţiri şi bărbaţi cu abdomene sculptate, recomandări ale cunoscuţilor sau ale vânzătorilor fără vreo pregătire, ne fac să uităm cel mai important principiu: ce consumi, aia eşti.

Trebuie să înţelegem un singur lucru: nu există shortcut-uri!

E trist, revoltător şi condamnabil, ca şi în această dimensiune a vieţii noastre, trebuie să existe cazuri de îmbolnăvire sau decese, că să ne întrebăm ce sunt aceste produse, cu adevărat, cine le fabrică şi ce conţin. Nu sunt medic, nu sunt nutriţionist, dar 30 de ani de sport m-au făcut să înţeleg că trebuie să muncesc pentru a-mi menţine sănătatea la cote respectabile. Că nu pot să "tai curbele" şi, mai ales, că trebuie să-mi asum responsabilitatea acţiunilor mele.
 
Mă voi opune din răsputeri acestor "soluţii miraculoase" şi, celor care nu sunt de acord cu mine, le reamintesc doar un lucru: ce consumi, aia eşti.