Oamenii slabi nu sunt scutiţi de problemele obezilor: „Cântarul nu este singurul indicator al sănătăţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O dietă nesănătoasă produce probleme de sănătate chiar şi oamenilor cu o greutate corporală normală FOTO Shutterstock
O dietă nesănătoasă produce probleme de sănătate chiar şi oamenilor cu o greutate corporală normală FOTO Shutterstock

Medicii sunt de părere că ne concentrăm mult prea mult pe greutatea corporală, scăpând din vedere că problemele oamenilor graşi se pot întâlni şi la cei slabi, care fac aceleaşi greşeli în viaţă: lipsa exerciţilor fizice, o dietă nesănătoasă şi prea mult zahăr. Ba, mai mult, cei slabi ignoră aceste probleme, ajungând mult prea târziu la un control.

Obezitatea este o pandemie şi conduce la afecţiuni cardiace, la diabet, la înfundarea arterelor, la tensiune sanguină mare, la deces prematur. Însă oamenii care au un metabolism rapid şi gene „miraculoase“ nu fac parte din categoria celor care se îngrijorează de probleme asociate, în special, cu obezitatea. Totuşi, ei se pot confrunta cu aceleaşi tulburări cu care se confruntă supraponderalii: diabetul, tensiune sanguină mare, colesterol mare, atac cerebral.

Ar trebui să fie evident că o dietă nesănătoasă şi lipsa exerciţilor fizice pot conduce la probleme grave de sănătate, chiar şi în lipsa kilogramelor în plus. Însă, într-o societate bazată pe aparenţe, părerea unanimă este că, dacă eşti slab, nu ai cum să te confrunţi cu problemele oamenilor graşi, notează „Time“.

Slab nu înseamnă, neapărat, sănătos

Cu toţii ştim acea persoană care mănâncă zi de zi hamburgeri, bea sucuri pline de zahăr, nu face niciun fel de mişcare şi, în afară de cartofii prăjiţi, nu ştie ce sunt acelea legumele, dar se laudă că nu ia niciodată în greutate pentru că e, pur şi simplu, norocoasă. „Mă întâlnesc cu acest gen de oameni zi de zi. Pe dinafară arată incredibil de sănătos, pe dinăuntru sunt un dezastru“, mărturiseşte dr. Daniel Neides, director al Institutului de Sănătate din Cleveland, SUA.

Deşi suntem invidioşi pe amicii noştri zvelţi care nu fac nimic pentru a fi aşa, medicii spun că nu ar trebui să fim. „Grăsimea zvelţilor“ este un fenomen real, foarte des întâlnit şi, spun medicii, chiar mortal.

Dr. Neides dă ca exemplu un pacient de-al său de 46 de ani, care avea o greutate normală (un indice al masei corporale sănătos) şi considerat într-o stare bună de sănătate. Însă, atunci când a decis că nu mai are sens să-şi ia medicamentele pentru tensiune, a făcut un atac cerebral ce l-a pus la pământ, de atunci petrecându-şi viaţa într-un scaun cu rotile.

Un studiu din 2008 a descoperit că unul din patru adulţi americani cu greutate normală suferă de o formă sau alta a unei boli de inimă, de tensiune sanguină mare sau au un colesterol mărit. Oamenii mai în vârstă cu un indice al masei corporale aflat în limitele normale, dar cu niveluri ale grăsimii corporale mai mari sunt supuşi unui risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi moarte prematură decât se credea înainte. 

Un alt studiu, mai recent, spune că cei care suferă de „obezitatea organismului de greutate normală“ (greutate normală, grăsime corporală mare) au un risc mai crescut de tulburări metabolice şi de moarte prematură cauzată de boli metabolice decât orice alt grup.

Atunci când ai o dietă bogată în zahăr şi în alimente procesate, vei avea depuneri de grăsime care pot conduce la aceiaşi factori de risc la care este supus un supraponderal“, spune dr. Mark Hyman, autorul unui volum despre pericolele zahărului în dieta noastră zilnică. 

Uneori, o persoană nu are depozite foarte mari de grăsime în organism (vizibile), însă, cât au este foarte periculos. Aşa că o persoană nu trebuie neapărat să fie grasă, dar organele sale pot fi „învelite“ în  grăsime viscerală ale cărei origini, spun cercetătorii, sunt diferite genetic de grăsimea subcutanată. Această grăsime viscerală poate cauza sindrom metabolic (atunci când o persoană suferă de mai multe tulburări, cum este tensiunea arterială mare şi glicemie mare) care îl supune riscului de boli de inimă, diabet sau atac cerebral.

„Suntem fixaţi pe oamenii supraponderali, pe obezi, dar care, din punct de vedere metabolic pot fi sănătoşi. Însă, am pierdut din vedere că există o grămadă de oameni cu un indice corporal scăzut, considerat sănătos, dar care sunt într-o formă fizică proastă şi care au un risc mare de boli“, atrage atenţia dr. Timothy Church, autorul unui studiu din 2012 care demonstra că oamenii supraponderali pot fi în formă.

Greutatea este doar un indiciu

Greutatea mare este doar un indiciu dintr-o multitudine de factori pe care medicii îi iau în considerare atunci când estimează starea de sănătate. „Pentru a vedea care este problema unei maşini stricate, nu te uiţi doar pe dinafară. Mai trebuie să ridici şi capota“, sunt de părere  jurnaliştii „Time“.

Cântarul nu este singurul indicator al sănătăţii“, spune dr. Church, directorul Laboratorului pentru Medicină Preventivă de la Centrul Biomedical de Cercetare din Baton Rouge, SUA.

Din ce în ce mai multe studii efectuate asupra stilului de viaţă arată impactul incredibil al bolilor cronice în viaţa noastră. În 2013, o cercetare a descoperit că cei supuşi riscului de a face diabet de tip II pot evita boala printr-o dietă sănătoasă, prin exerciţii zilnice, prin ţinerea sub control a stresului şi prin renunţarea la fumat.

Toate acestea trebuie să ne amintească cât de importante sunt analizele anuale, atunci când medicii măsoară tensiunea şi colesterolul şi când, dacă ceva pare anormal, analizează şi proteinele C-reactive, care sunt indicatori pentru inflamaţie. 


Citeşte şi:

Lupta mondială împotriva zahărului a început. Reguli mai stricte din partea OMS

Principalul vinovat pentru numărul mare de cazuri de obezitate şi cel de carii dentare la nivel mondial este considerat astăzi zahărul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un ghid pentru reducerea la jumătate a consumului de zahăr în toată lumea.

Semnal de alarmă: tot mai mulţi copii români suferă de obezitate

Un raport european arată că adolescenţii se confruntă cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activităţii fizice şi de o alimentaţie nesănătoasă, bogată în grăsimi şi zahăr.

OMS ar vrea taxe crescute pe alimentele ultraprocesate şi reclame interzise la fast-food

Dacă guvernele din întreaga lume ar lua măsuri mai ferme pentru reglementarea pieţei de alimente procesate şi fast-food, aceasta ar fi un pas uriaş în lupta mondială antiobezitate, arată un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

VIDEO Minus 25 de kilograme în 8 luni. Poveştile copiilor care au renunţat la zahăr

Dovada că se poate slăbi spectaculos de mult numai prin „îndreptarea“ alimentaţiei şi prin „detoxifierea“ de zahăr, în emisiunea de astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite