Moş Nicolae, un bun prilej să-ţi înveţi copilul cu deserturi sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fii ingenios şi fă din fructe nişte personaje atrăgătoare pentru copil FOTO: Shutterstock
Fii ingenios şi fă din fructe nişte personaje atrăgătoare pentru copil FOTO: Shutterstock

Dulciurile din comerţ nu sunt altceva decât zahăr, coloranţi şi arome, toate ambalate frumos. O satisfacţie mai mare vei avea dacă, profitând de Moş Nicolae, îi vei insufla copilului gustul pentru dulciurile sănătoase.

Copiilor nu trebuie să le interzicem dulciurile, ci să le oferim alternative mai sănătoase şi care să-l fascineze mai mult. De exemplu, dacă micuţul e cam mofturos în legătură cu fructele, poţi face din Sărbătorile de iarnă prilejul potrivit să-i cultivi gustul pentru ele. Probabil că unele fructe îi plac mai mult decât altele. Începe cu cele care-i plac. Desenează-le haios sau sculptează în coajă o faţă zâmbitoare şi apoi pune-i-le în ghetuţe, în seara de Moş Nicolae. Va putea, în acelaşi timp, să se joace cu ele şi să le şi mănânce.

Pregăteşte-i desertul preferat

„Copiii au nevoie de mai multe glucide decât adulţii, fiindcă micuţii sunt mai agili, se joacă, aleargă, deci consumă mai multă energie decât noi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-i dăm copilului să mănânce o ciocolată întreagă sau prăjituri din comerţ, care se digeră foarte greu“, atrage atenţia medicul primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Institutul „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti.

Dacă e înnebunit după ciocolată, îi poţi face tu o ciocolată de casă cu nuci sau cu fistic, pe care să o ornezi cu figurine amuzante. O va prefera ciocolăţelelor ambalate. Ar fi de preferat să foloseşti, ca îndulcitor pentru deserturile de casă mai multă miere decât zahăr, fie el şi brun.

Fără sucuri din comerţ!

Despre sucurile acidulate se ştie că sunt nocive, că dăunează danturii copiilor, că „mănâncă“ mineralele din organism. Dar nici sucurile pe care scrie „100% natural“ nu sunt atât de sănătoase pe cât se crede. „Toate sucurile «naturale» sunt făcute din concentrat de fructe“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Potrivit specialistului, în aceste sucuri, o mare parte din vitaminele, din mineralele şi din enzimele fructului au dispărut.

De care E-uri să te fereşti

Nu te lăsa păcălit de eticheta BIO a unui desert pentru copii. Chiar dacă ingredientele sunt din cultura ecologică, adaosul unei cantităţi mari de zahăr sau de emulgatori face din desertul respectiv unul nociv pentru copii.

De evitat sub orice formă sunt dulciurile care conţin următoarele E-uri: 110, 110, 120, 123, 127, 211, de la 220 la 228, 320 şi 954.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite