Morcovii cruzi scad colesterolul. Ce alte alimente au acelaşi efect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta bazată mai ales pe legume şi fructe ne menţine supli şi sănătoşi
Dieta bazată mai ales pe legume şi fructe ne menţine supli şi sănătoşi

Cu cât nivelul colesterolului „bun“ – HDL – din sânge este mai mare, cu atât riscul ca arterele să se colmateze este mai mic. Care sunt alimentele care pot da o mână de ajutor în reducerea nivelului colesterolului „rău“ şi creşterea celui bun.

Un nivel crescut al colesterolului total sau al celui „rău“ – LDL – în sânge reprezintă un risc mai mare de a suferi de ateroscleroză, boală caracterizată prin astuparea vaselor mari de sânge. Ce este important de ştiut este faptul că înainte de a ne apuca să luăm suplimente de orice fel pentru că vrem să scădem nivelul colesterolului, e bine să vorbim mai întâi cu medicul. Trecerea de la medicamente prescrise la suplimente şi adăugarea unui supliment la tratamentul medicamentos pot fi periculoase, potrivit farmacistului dr. Earl Mindell, autorul Bibliei vitaminelor.

Nu există soluţie magică

Acesta mai spune că niciun aliment, factor nutritiv sau supliment nu reprezintă o soluţie magică şi că este nevoie în continuare de un regim alimentar cu conţinut mic de grăsimi şi de mişcare pentru a reduce nivelul crescut al colesterolului.

Acesta a alcătuit o listă a alimentelor care pot da o mână de ajutor în ţinerea sub control a colesterolului. Primul loc este ocupat de ardeiul iute pe care farmacistul îl recomandă a fi consumat liber la alimente.

Urmează ceaiul verde – sub formă de supliment o capsulă de cel mult 3 ori pe zi - , ceapa şi cerealele integrale, soia şi produsele din soia, orezul, ghimbirul, gogoşarii, iaurtul, conopida, broccoli, lintea, morcovii cruzi, pectina din mere şi grapefruit, prunele uscate, tărâţele din cereale, orez sau ovăz şi uleiul de peşte.

La acestea se adaugă uleiurile polinesaturate de floarea-soarelui, porumb, mononesaturate – măsline, arahide, usturoiul, vinetele, vitamina C – 1.000 de miligrame de 3 ori pe zi, dar dacă apare diareea se reduce aportul zilnic până la dispariţia tulburării – precum şi vitamina E.

Factori care cresc colesterolul

Pe de altă parte, fumatul, stresul, cafeina, pilula contraceptivă, aditivii alimentari, zahărul rafinat şi poluanţii din mediul înconjurător pot fi acei factori care să ne zădărnicească eforturile de a menţine un nivel normal al colesterolului, acţionând în sens opus.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite