Mituri despre îngrăşare. Unde greşim când ne apucăm să slăbim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slabele cunoştinţe în materie de nutriţie şi dietele „după ureche“  nu ne ajută să pierdem în greutate. Dimpotrivă.

Atunci când vine vorba despre un program serios de slăbit, cei mai mulţi dintre noi ne luăm informaţiile de la prieteni sau de pe net, mizând pe faptul că ceea ce a fost de folos unora ne va fi şi nouă. Medicii nutriţionişti avertizează însă că, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia, dieta ar trebui personalizată pentru a fi eficientă.

Puzderia de concepţii greşite despre slăbit ne pun în situaţia ca, în loc să pierdem în greutate aşa cum ne dorim, să mai punem câteva kilograme.

O echipă coordonată de medicul nutriţionist Nicolae Hâncu a alcătuit un clasament al celor mai frecvente mituri la care ar trebui să renunţăm atunci când vine vorba despre îngrăşare. Topul a fost publicat în „Abecedarul de obezitate“. Iată care sunt acestea:

Mitul nr. 1: „Mă îngraş pentru că am un metabolism mai leneş“

Rata metabolismului bazal (consumul zilnic de energie al organismului pentru funcţiile proprii precum respiratul, digestia, bătăile cardiace, diferă de la o persoană la alta, în funcţie de numeroşi factori: vârstă, sex, greutate. Studiile au arătat că reducerea metabolsimului bazal  nu este corelată cu compoziţia corporală. Cu alte cuvinte, îngrăşarea nu vine din vina unui metabolism bazal leneş, ci din pricina unui aport caloric mai mare decât cheltuielile energetice zilnice.

Mitul nr. 2: „Dacă vreau să slăbesc, trebuie să nu mai mănânc pâine“

Studiile au arătat că dietele hiperglucidice sunt mai puţin obezogene decât cele hiperlipidice. Potrivit Piramidei alimentare, cerealele integrale sunt pe prima treaptă a acesteia. Pentru scăderea în greutate se recomandă reducerea cantităţii de cereale şi nu excluderea lor totală. Cerealele rafinate precum pâinea albă, orezul alb, pastele trebuie înlocuite cu cele integrale pentru un aport de fibre suplimentare şi vitamine în acelaşi număr de calorii.

Mitul nr. 3: „Dacă vreau să slăbesc, trebuie să nu mai combin carnea cu pâinea sau cartofii“

Această idee are la bază principiul teoretic potrivit căruia pentru digestia cărnii e nevoie de un mediu acid în tubul digestiv, iar pentru digestia carbohidraţilor – pâine, cereale, cartofi, orez – e nevoie de un mediu alcalin, deci nu sunt compatibile a fi mâncate la aceeaşi masă. Până acum, nu există studii care să susţină practic aceste principii, iar organismele internaţionale în materie de nutriţie, recomandă ca într-o farfurie sănătoasă să se regăsească cereale integrale, proteine – carne, ou, legume, alături de vegetale şi lactate.

Mitul nr. 4: „Dacă nu mănânc mai multă pâine la o masă, nu mă satur“

Senzaţia de foame apare când nivelul glucozei în sânge scade. Prin digestia pâinii, amidonul din făină se transformă în glucoză, iar senzaţia de foame dispare. Acelaşi efect apare şi dacă sunt digerate pastele făinoase, orezul, fulgii de cereale sau fructele. Mecanismul este ceva mai complex pentru că glucoza este produsă şi în ficatul nostru, astfel încât nu trebuie să ne bazăm pentru a nu ne mai simţi flămânzi doar pe aportul de glucoză din alimente.  

Se ştie că după câteva zile de post negru senzaţia de foame dispare, iar în curele restrictive de slăbire după prima săptămână nu mai apare senzaţia de foame atât de acut. Ceea ce înseamnă că acest „glucostat“ s-a obişnuit să reacţioneze la un nivel mai scăzut, dar constant de glucoză. Aşadar, chiar dacă la începutul dietei hipocalorice poate să persiste senzaţia de foame după masă, acest lucru se va diminua, în timp.

Mitul nr. 5: „Ţin o cură de slăbire foarte bună, am slăbit 5 kg într-o săptămână“

În curele în care se pierd 5 kg din greutate în scurt timp, o parte importantă se datorează apei şi depozitului de glucoză din muşchi care furnizează energie, şi mai puţin din stratul de grăsime. Studiile spun că în slăbirea rapidă se pierd doar apă şi muşchi şi nu grăsime.

Corpul nostru este format, în medie, din 10-15 kg de grăsime – 8-15 kg la femei şi 10-20 kg la bărbaţi, o cantitate mai mare fiind prezentă la obezi. Pentru a slăbi sănătos e nevoie de timp, iar principalul factor care duce la slăbit pe parcusrul unei zile este dieta săracă în calorii.

Mitul nr. 6: „Fructele mă ajută să slăbesc“

Excesul de fructe sau sucuri poate duce la îngrăşare, datorită plusului de calorii. Un kilogram de mere are 500 de kcal, 1 kg de struguri are 700 de kcal. Astfel, se recomandă consumul a 2-3 porţii de fructe pe zi. Vegetalele conţin mai puţine calorii, astfel că ele pot fi de folos, de exemplu salata verde, spanacul, varza, castravetele, vinetele, conopida, broccoli, roşa, ardeiul – 3-5 porţii pe zi.

Mitul nr. 7 „Fac sport de două săptămâni, în fiecare zi, dar pe cântar nu se vede nimic“

Acest lucru poate avea două explicaţii: fie prin activitatea fizică se consumă puţine calorii raportate la efortul depus existând tendinţa de a introduce gustările în dietă, fie, deşi greutatea nu s-a modificat s-a redus ţesutul gras în beneficiul masei musculare.

Mitul nr. 8: „Am auzit că sunt alimente şi suplimente care mă ajută să ard caloriile“

Adevărul este că singura soluţie este aceea ca numărul de calorii din alimente să fie mai mic decât cel consumat de organism prin metabolism şi activitate fizică. Un gram de grăsime produce 9 kcal, 1 gram de glucide – 4 kcal şi 1 gram de alcool – 7 kcal.

Mitul nr. 9: „Nu ştiu de ce mă îngraş că nu mănânc mai mult decât alţi oameni“

Necsarul caloric depinde de vârstă, înălţime, gen, activitate fizică. Un consum caloric în exces se depozitează sub formă de grăsime. Un plus caloric aparent nesemnificativ de 25-50 de kcal pe zi, prin cumulare, duce la o creştere în greutate de 1,5-2 kg pe an. În concluzie, nu mâncaţi mai mult decât ceilalţi oameni, dar mâncaţi mai mult decât vă este necesar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite