Meniul sănătos al unui copil între 2 şi 5 ani. Ce este permis şi în ce cantităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procentul copiilor obezi creşte de la un an la altul. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că deprinderile de alimentaţie sănătoasă trebuie însuşite în copilărie.

O nutriţie echilibrată înseamnă încurajarea consumului de apă, legume şi fructe, cereale integrale şi produse lactate degresate, peşte şi carne slabă. Toate acestea asigură necesarul de vitamine şi nutrienţi de care copilul are nevoie pentru a creşte sănătos. Potrivit ghidului elaborat în cadrul programului „Sănătos de mic“ meniul unei zile pentru copilul de 2-5 ani trebuie să cuprindă, în primul rând, 4-6 porţii de cereale. „Pâinea şi derivatele cerealiere constituie baza piramidei alimentare deoarece furnizează aproximativ jumătate din energia zilnică necesară. Recomandarea corespunde unui număr de 4-6 felii medii de pâine sau combinaţii între pâine, orez, paste făinoase etc. Desigur, se preferă cerealele integrale. Germenii şi tărâţele sunt incluse în categoria de cereale integrale. Se vor evita cerealele cu peste 15% conţinut în zahăr, chiar şi la micul dejun. Numărul de porţii decereale cu conţinut mare de zahăr nu va depăşi 3 porţii/săptămână“, potrivit sursei mai sus citate.

Vitamina C şi fibre

Totodată, legumele trebuie să fie prezente de trei ori pe zi, iar fructele de două ori. „O porţie de leguminoase  - fasole, mazăre - poate fi considerată fie în numărul de porţii de legume, fie ca porţie de carne dintr-o zi, dar nu în amândouă. Se recomandă de asemenea consumul fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi, pentru cele care au coaja comestibilă, consumarea lor cu tot cu coajă; în acest fel, aportul de vitamina C şi de fibre este maxim. Este o practică greşită de a curăţa mărul de coajă sau de a îndepărta coaja strugurelui.“

Meniul celui mic trebuie să mai includă două porţii de carne sau derivate de carne, peşte, ou, în fiecare zi pentru furnizarea proteinelor de bună calitate - de exemplu, combinaţia de 1 ou şi 70-80 de grame carne sau 100-150 de grame de peşte. O atenţie deosebită trebuie acordată introducerii oului în alimentaţia copilului mic cu teren atopic, pentru că oul se poate asocia cu fenomene de alergie digestivă. Se recomandă consumul de peşte de 2-3 ori pe săptămînă.

Ce înseamnă când ai poftă de ciocolată sau de alimente sărate

Dulciuri, doar ocazional

Alimentaţia copilului trebuie să conţină zilnic 2-3 porţii de lapte/iaurt/brânză, ceea ce înseamnă 2 căni de lapte şi un iaurt sau 2 iaurturi şi 100 de grame de brânză proaspătă de vaci, de exemplu. La copiii cu intoleranţă la lactoză se recomandă consumul de iaurt, brânză sau al produselor lactate delactozate sau hipolactozate.

Dulciurile concentrate şi alimentele bogate în grăsimi ar trebui evitate. Doar ocazional, 1–2 ori pe săptămână - se pot consuma cantităţi mici - 1 bomboană, 2 pătrăţele de ciocolată, o lingură de îngheţată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite