Medic: „Toate grăsimile îngraşă, fie ele saturate, mononesaturate sau polinesaturate“. De ce atunci unele sunt „prietenoase“ şi altele, nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grăsimile se găsesc şi în produsele de origine animală
Grăsimile se găsesc şi în produsele de origine animală

Grăsimile sunt foarte importante pentru organism. Ele nu sunt doar surse de energie, ci participă la buna funcţionare a celulelor, a sistemului nervos şi a intestinului.

În alimentaţie, grăsimile sunt greu înlocuit. Ele sunt foarte apetisante şi oferă cărnurilor, lactatelor, mezelurilor, brânzeturilor un gust deosebit. Dacă se mai asociază şi cu glucidele – adică aluaturi, creme, frişcă, îngheţată, ciocolată, creme  -  puţini dintre noi putem rezista.

Ceea ce ar trebui să ştim, potrivit prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, este faptul că toate grăsimile îngraşă. Fie că sunt saturate, mononesaturate sau polinesaturate. Pentru că oriceare, prin ardere degajă 9 kilocalorii/gram.

Însă, dacă alimentaţia este bogată în grăsimi saturate,, colesterol provenit din lipide animale, sau în forma trans a grăsimilor nesaturate se produce o creştere a colesterolului în sânge favorizând ateroscleroza.  

Colesterolul - limitat la 300 de miligrame pe zi

Dacă am împărţi grăsimile în „prietenoase“ şi „neprietenoase“ atunci în primul grup intră cele mononesaturateşli polinesaturate, în timp ce în al doilea grup ar fi format din excesul de colesterol, grăsimi saturate şi forma trans a celor polinesaturate.

Specialiştii nutriţionişti recomandă ca aportul de grăsimi alimentare să reprezinte 30% din totalul caloric zilnic, cele trei tipuri de grăsimi să fie reprezentate egal: o treime lipide saturate, o treime mononesaturate şi o altă treime polinesaturate. Aceasta înseamnă că, fiecare reprezintă 10% din totalul caloric.

Aportul de colesterol trebuie limitat la 300 de miligrame pe zi.

Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală sau vegetală: unt, margarină, lapte, carne de porc, slănină. Acest tip de grăsimi cresc nivelul trigliecridelor şi a colesterolului în sânge, favorizând apariţia aterosclerozei.

Grăsimile mononesaturate se găsesc în uleiul de măsline, avocado, nuci, arahide, şi au proprietatea de a reduce colesterolul din sânge.

Grăsimile polinesaturate se găsesc în peşte gras – somon, sardine, scrumbie – ulei de peşte şi seminţe de in.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite