Mazărea, fasolea şi lintea sunt principalele surse vegetale de proteine. Ce alte surse mai sunt şi care este cea mai bună proteină pentru organismul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta echilibrată are la bază alimentaţia variată. Ea oferă corpului necesarul de vitamine, fibre şi proteine. Acestea din urmă au un rol major în menţinerea echilibrului hormonilor, pielii, părului şi musculaturii.

Proteinele acţionează ca un combustibil pentru organism în producerea de energie. Principalele surse de proteine rămân carnea şi peştele, însă le putem găsi în mare proporţie şi în alte alimente precum cerealele şi leguminoasele, precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia. Acestea nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, fiind cele mai bogate produse vegetale în proteine. Năutul conţine 25% proteine, iar soia aproximativ 50%.

„Cercetări realizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe tema diferenţelor dintre proteinele din carne şi proteinele vegetale au demonstrat că acestea din urmă pot fi considerate o sursă sustenabilă. Deşi multe alimente conţin proteine, niciunul nu are în componenţa sa toţi amioacizii esenţiali pentru organism, într-o cantitate suficientă. În acest context, sursele vegetale de proteine beneficiază de avantajul că pot fi combinate, asigurând astfel o sursă de proteină completă”, afirmă dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

O porţie de somon – 25 de grame de proteine

Alte surse importante de proteine sunt somonul şi ouăle. Somonul conţine acizi graşi omega 3, nutrienţi importanţi pentru menţinerea sănătăţii, fiind bogat în proteine de calitate. O porţie de somon conţine aproximativ 25 de grame de proteine.

Calitatea proteinelor se stabileşte în funcţie de cantitatea de aminoacizi şi gradul acestora de digerare, indicatori care ne arată că cea mai bună proteină pentru organismul uman este proteina din ou.

Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul sau orezul, consumate simplu, fără adaos suplimentar de zahăr, pot să ne ofere aportul de energie, nutrienţi şi proteine de care are nevoie organismul nostru.

Berea poate contribui la rândul ei, printr-un consum moderat, la asigurarea de nutrienţi necesari organismului, fiind produsă în totalitate din ingrediente naturale: drojdie de bere, apă, hamei şi cereale, arată sursa mai sus citată.

Deşi cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, pentru a obţine gustul şi aroma dorite, berarii aleg de multe ori să includă în reţetele de fabricare şi alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz. „Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine. Proteinele din bere au rol şi în formarea spumei, ca urmare a interacţiunii acestora cu acizii de hamei“, conchide dr. Zugravu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite